Main menu

3 Comments

  1. ΠΡΟΣ: ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
    ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ-ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ Ε.Ε.Σ
    Αθανασάκη 2
    115 26, Αθήνα

    30846/ΓΚ/17 Αθήνα, 28 Ιουλίου 2017

    ΑΦΟΡΑ: Α φάση δημόσιας διαβούλευσης Τεχνικών Προδιαγραφών για την προμήθεια παλμικού οξύμετρου συμβατού με Μαγνητικό Τομογράφο

    Αξιότιμοι Κύριοι,
    Θα θέλαμε μέσω της παρούσης επιστολής να σας υποβάλλουμε τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις της εταιρίας μας σχετικά με τις τεχνικές προδιαγραφές παλμικού οξύμετρου συμβατού με Μαγνητικό Τομογράφο, που έχετε δημοσιεύσει προς διαβούλευση στο διαδίκτυο.
    Αρχικά θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας το γεγονός πως η εταιρία μας αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα τον κατασκευαστικό οίκο Phillips Medical Systems (πρώην Invivo), ο οποίος ειδικεύεται στην κατασκευή μόνιτορ συμβατών με Μαγνητικό Τομογράφο, τα οποία καλύπτουν τις ιδιαίτερες απαιτήσεις χρήσης στο συγκεκριμένο περιβάλλον και διαθέτει πλείστες όσες εγκαταστάσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
    Ειδικότερα:
    1. Στην παράγραφο Β4, αναφέρεται:
    «Ρεύμα λειτουργίας 220V/50Hz».
    Το προτεινόμενο από την εταιρία μας μόνιτορ Philips Essential δεν λειτουργεί σε απευθείας σύνδεση με το ρεύμα, αλλά μόνο μέσω της ενσωματωμένης επαναφορτιζόμενης μπαταρίας, ώστε να μην προκαλούνται παρεμβολές στο Μαγνητικό Τομογράφο. Η μπαταρία δεν φορτίζει από την ίδια τη συσκευή αλλά από εξωτερικό φορτιστή ο οποίος συνοδεύει το μηχάνημα (όπως άλλωστε ζητείται στην ομάδα Α των προδιαγραφών «Γενικά»). Συνεπώς δεν απαιτείται σύνδεση της συσκευής με το ρεύμα. Προτείνουμε την διαγραφή της εν λόγω τεχνικής προδιαγραφής.

    2. Στην παράγραφο Β8 αναφέρεται:
    «Να διαθέτει το λιγότερο τις παρακάτω μετρήσεις:
    α) Κορεσμού οξυγόνου 1% έως 100% με ακρίβεια σε περιφερειακή αιμάτωση από 70% έως 100% +/- 2 ψηφία περίπου. Να περιγραφούν
    β) Συχνότητα παλμών καρδιάς 20-250bpm χαμηλή σε περιφερειακή αιμάτωση +/- 3 ψηφία. Να περιγραφούν»
    Το προτεινόμενο από την εταιρία μας μόνιτορ Philips Essential έχει ακρίβεια +/- 3% για τον κορεσμό και +/-2% για τον παλμό και το εύρος μέτρησης παλμού είναι 30-250bpm. Προτείνουμε όπως επαναδιατυπωθεί η εν λόγω τεχνική προδιαγραφή ως εξής, ώστε να είναι δυνατή η συμμετοχή της εταιρίας μας:
    «α) Κορεσμού οξυγόνου 1% έως 100% με ακρίβεια σε περιφερειακή αιμάτωση από 70% έως 100% +/- 3%. Να περιγραφούν
    β) Συχνότητα παλμών καρδιάς 30-250bpm χαμηλή σε περιφερειακή αιμάτωση +/- 2%. Να περιγραφούν»
    3. Στην παράγραφο Β10 αναφέρεται:
    «Ενδιάμεσο καλώδιο πολλαπλών χρήσεων. Να έχει ελάχιστο μήκος 2 μέτρα λόγω της ιδιαιτερότητας του χώρου και να αναφρθεί ο αριθμός των χρήσεων».
    Το προτεινόμενο από την εταιρία μας μόνιτορ Philips Essential διαθέτει ασύρματη μετάδοση του σήματος της παλμικής οξυμετρίας στο μόνιτορ και συνεπώς δεν απαιτείται καν η χρήση καλωδίου. Ο τρόπος αυτός μετάδοσης ταιριάζει καλύτερα στις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου χώρου και πλεονεκτεί. Προτείνουμε όπως επαναδιατυπωθεί η εν λόγω τεχνική προδιαγραφή ως εξής:
    «Ενδιάμεσο καλώδιο πολλαπλών χρήσεων. Να έχει ελάχιστο μήκος 2 μέτρα λόγω της ιδιαιτερότητας του χώρου και να αναφρθεί ο αριθμός των χρήσεων. Θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα η ασύρματη μετάδοση δεδομένων στο μόνιτορ, χωρίς τη χρήση καλωδίου».

    4. Στην παράγραφο Β11 αναφέρεται:
    «β) Ύπαρξη παρεμβολής με οπτικοακουστική ένδειξη. Να περιγραφούν».
    Η συγκεκριμένη δυνατότητα υπάρχει συνήθως στα μόνιτορ παρακολούθησης ζωτικών παραμέτρων τα οποία είναι κατάλληλα για περιβάλλον Μαγνητικού Τομογράφου και όχι στα απλά οξύμετρα. Επιπλέον υπάρχει σε κάθε περίπτωση η χάραξη στο δάπεδο του ορίου μέχρι το οποίο είναι δυνατή η προσέγγιση του μόνιτορ. Προτείνουμε την διαγραφή της εν λόγω τεχνικής προδιαγραφής.

    Ελπίζουμε ότι με την παρούσα επιστολή συμβάλλουμε θετικά στην διαδικασία διαμόρφωσης των τεχνικών προδιαγραφών με σκοπό την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού υψηλού επιπέδου, με την ανάπτυξη του ευρύτερου δυνατού ανταγωνισμού. Σας γνωρίζουμε ότι το επιστημονικό προσωπικό της εταιρείας μας είναι στη διάθεσή σας για την παροχή διευκρινίσεων και επιπλέον πληροφοριών που θα χρειασθούν στο πλαίσιο αυτής της δυναμικής διαδικασίας.

    Με εκτίμηση,
    Για τη Santair A.E.

    Γιάννης Κλεώπας
    Δντης Marketing
    Νοσοκομειακό Τμήμα

  2. Αξιότιμοι κύριοι,

    Σε συνέχεια της υπ’ αριθμ. πρωτ. 16404/13-07-2017 πρόσκλησης για Α ΦΑΣΗ Δημόσιας διαβούλευσης τεχνικών προδιαγραφών με θέμα «ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ (ΠΑΛΜΙΚΟ ΟΞΥΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΦΟΡΗΤΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡΑ ΣΥΜΒΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟ)», σας υποβάλλουμε παρακάτω τις παρατηρήσεις της εταιρείας μας.
    Αναφορικά με την δαπάνη την οποία έχετε προσδιορίσει (11.000,00 € με Φ.Π.Α.) για την προμήθεια ενός παλμικού οξύμετρου με τροχήλατο για περιβάλλον μαγνήτη θα θέλαμε να σας αναφέρουμε τα ακόλουθα:
    Μελετώντας τα ζητούμενα εκ του συνόλου των τεχνικών προδιαγραφών συμπεραίνουμε ότι το ποσό το οποίο έχετε υπολογίσει είναι πάρα πολύ χαμηλό, προκειμένου να έχετε την δυνατότητα να προμηθευτείτε αξιόλογο και σύγχρονο monitor για περιβάλλον μαγνήτη καθώς επίσης να υπάρχει και η δυνατότητα ευρύτερης συμμετοχής υποψηφίων προμηθευτών / αναδόχων. Θεωρούμε λοιπόν ότι μία ενδεικτική πιθανή δαπάνη των 20.000,00 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ θα κάλυπτε τους περισσότερους προμηθευτές όπου προμηθεύουν τροχήλατο παλμικό οξύμετρο για περιβάλλον μαγνήτη.

    Επίσης προτείνουμε τις ακόλουθες τροποποίησης στο σύνολο των τεχνικών προδιαγραφών προκειμένου να είναι εφικτή η προμήθεια

    Α)ΓΕΝΙΚΑ

    Να συμπεριλαμβάνει:
    1ον ……..
    2ον Συνδετικό καλώδιο πολλαπλών χρήσεων
    3ον……… 4ον………
    5ον φορτιστής επαναφορτιζόμενη μπαταρίας.
    6ον………

    Το προσφερόμενο από την εταιρία μας οξύμετρο διαθέτει αισθητήρα ο οποίος δεν χρειάζεται να συνδεθεί με ενδιάμεσο συνδετικό καλώδιο πολλαπλών χρήσεων καθώς το μήκος του υπερκαλύπτει την προδιαγραφή Β10 και δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό χρήσεων.
    Επίσης ο φορτιστής θα πρέπει να είναι ενσωματωμένος και όχι εξωτερικός της συσκευής για την φόρτιση της μπαταρίας.

    Για τους ανωτέρω λόγους προτείνουμε τη τροποποίηση της προδιαγραφής ως εξής:

    Να συμπεριλαμβάνει:
    1ον ……..
    2ον Συνδετικό καλώδιο πολλαπλών χρήσεων σε περίπτωση όπου το συνολικό μήκος με τον αισθητήρα είναι μικρότερο των 2 μέτρων.
    3ον……… 4ον………
    5ον Ενσωματωμένος φορτιστής επαναφορτιζόμενη μπαταρίας.
    6ον………

    Στην προδιαγραφή Β1 ζητείται:

    1. Να είναι τελευταίας τεχνολογίας : Να αναφερθεί η ημερομηνία κατασκευής του συστήματος και η χρονολογία πρώτης κυκλοφορίας.

    Η αναφορά στην ημερομηνία κατασκευής είναι επουσιώδης καθώς δεν μπορεί να είναι γνωστή στον προμηθευτή πριν την κατακύρωση και παραγγελία του είδους. Οπότε, θεωρούμε ότι θα πρέπει να διαγραφή η εν λόγω παράγραφος. Επίσης σημασία έχει πότε έχει γίνει η τελευταία αναβάθμιση λογισμικού και φυσικού υλικού του μηχανήματος και όχι τόσο η χρονολογία πρώτης κυκλοφορίας.

    Για τους ανωτέρω λόγους προτείνουμε τη τροποποίηση της προδιαγραφής ως εξής:

    1. Να είναι τελευταίας τεχνολογίας : Να αναφερθεί η ημερομηνία τελευταίας αναβάθμισης του λογισμικού (software) και φυσικού υλικού (hardware) της συσκευής.

    Στην προδιαγραφή Β3 ζητείται:

    Να αναφερθεί το βάρος < 3 Kgr

    Η αναφορά σε συγκεκριμένο βάρος το οποίο να είναι μικρότερο από 3 kgr είναι επουσιώδες καθώς η μεταφορά του οξυμέτρου θα γίνεται μέσω του ζητούμενου τροχηλάτου.

    Για τον ανωτέρω λόγο προτείνουμε τη τροποποίηση της προδιαγραφής ως εξής:

    3ον. Να αναφερθεί το βάρος προς αξιολόγηση.

    Στην προδιαγραφή Β6 ζητείται:

    6. Να φέρει αισθητήρα(μανταλάκι) πολλαπλών χρήσεων οι οποίες. Να περιγραφούν.

    Εφόσον ζητείται αισθητήρας (μανταλάκι) πολλαπλών χρήσεων δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στον αριθμό χρήσεων παρά μόνο στην ορθή χρήση του από τον χρήστη. Οπότε εκ παραδρομής η προδιαγραφή αναφέρεται στις χρήσεις.

    Για τον ανωτέρω λόγο προτείνουμε τη τροποποίηση της προδιαγραφής ως εξής:

    6. Να φέρει αισθητήρα(μανταλάκι) πολλαπλών χρήσεων.

    Στην προδιαγραφή Β8 ζητείται:

    8 Να διαθέτει το λιγότερο τις παρακάτω μετρήσεις :
    α ) Κορεσμού οξυγόνου 1% έως 100% με ακρίβεια σε περιφερειακή αιμάτωση
    από 70% έως 100% + /- 2 ψηφία περίπου. Να περιγραφούν.

    β ) Συχνότητα παλμών καρδιάς 20 – 250 bpm με ακρίβεια χαμηλή σε περιφερειακή
    αιμάτωση +/- 3 ψηφία. Να περιγραφούν.

    Η καρδιακή συχνότητα των 20 παλμών είναι πολύ χαμηλή με αποτέλεσμα να μην καλύπτεται από συστήματα τα οποία έχουν ως μικρότερο όριο τους 30 παλμούς. Επίσης η ακρίβεια των +- 3 ψηφίων συναντάται κυρίως σε μόνιτορ ΗΚΓφήματος και όχι σε συστήματα παρακολούθησης παλμικής οξυμετρίας όπου η ακρίβεια των +-5 ψηφίων είναι αυτό που συναντάται .
    Τέλος δεν είναι σαφές για το τι πρέπει να περιγραφή από τον προμηθευτή όσον αφορά τον κορεσμό οξυγόνου και την συχνότητα παλμών καρδιάς με αποτέλεσμα να είναι μην μπορούν οι εταιρίες να στοιχειοθετήσουν σωστά την απάντηση.

    Για τους ανωτέρω λόγους προτείνουμε τη τροποποίηση της προδιαγραφής ως εξής:

    8 Να διαθέτει το λιγότερο τις παρακάτω μετρήσεις :
    α ) Κορεσμού οξυγόνου 1% έως 100% με ακρίβεια σε περιφερειακή αιμάτωση
    από 70% έως 100% + /- 2 ψηφία περίπου.

    β ) Συχνότητα παλμών καρδιάς 30 – 250 bpm με ακρίβεια χαμηλή σε περιφερειακή
    αιμάτωση +/- 5 ψηφία.

    Στην προδιαγραφή Β10 ζητείται:

    10 Ενδιάμεσο καλώδιο πολλαπλών χρήσεων . Να έχει ελάχιστο μήκος 2 μέτρα λόγω της ιδιαιτερότητας του χώρου και να αναφερθεί ο αριθμός των χρήσεων

    όπως αναφέρουμε και παραπάνω το σύστημα της εταιρίας μας δεν διαθέτει ενδιάμεσο καλώδιο καθώς ο αισθητήρας διαθέτει καλώδιο που υπερκαλύπτει τα ζητούμενα 2 μέτρα. Παρόλα αυτά σε περίπτωση όπου κάποιος προμηθευτής δεν τα καλύπτει αυτά τα μέτρα, θα πρέπει να προσφέρει επιπλέον ενδιάμεσο καλώδιο χωρίς όμως κανένα περιορισμό στον αριθμό των χρήσεων γιατί έτσι θα ανεβάζει το κόστος χρήσης της συσκευής και της εξέτασης.

    Για τους ανωτέρω λόγους προτείνουμε τη τροποποίηση της προδιαγραφής ως εξής:

    10 Ενδιάμεσο καλώδιο πολλαπλών χρήσεων εάν και εφόσον το μήκος του αισθητήρα δεν ξεπερνάει κατ’ ελάχιστο τα 2 μέτρα λόγω της ιδιαιτερότητας του χώρου.

    ΟΘΟΝΗ

    Στην προδιαγραφή Γ3 ζητείται:

    Να διαθέτει το λιγότερο τις παρακάτω απεικονίσεις:

    α)…. β)….
    Γ) καμπύλη πληθυσμογράφησης (Pleth)
    δ)…. ε)…. ζ)….

    Το προσφερόμενο από την εταιρία μας οξύμετρο διαθέτει μπάρα πληθυσμογράφησης με το αποτέλεσμα να παραμένει το ίδιο με αυτό της καμπύλης.

    Για τον ανωτέρω λόγο προτείνουμε τη τροποποίηση της προδιαγραφής ως εξής

    α)…. β)….
    Γ) καμπύλη ή μπάρα πληθυσμογράφησης (Pleth)
    δ)…. ε)…. ζ)….
    Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία.

    Με εκτίμηση,
    Κωνσταντίνος Χρονάκης
    Βιομηχανικός
    Τμήμα Πωλήσεων

  3. Κύριοι,

    Σε συνέχεια της πρόσκλησης του Νοσοκομείου σας για την «Α ΦΑΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ» με θέμα «ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ (ΠΑΛΜΙΚΟ ΟΞΥΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΦΟΡΗΤΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡΑ ΣΥΜΒΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟ)» και Αρ. Πρωτ.: 16404/13-07-2017, σας υποβάλουμε τις προτάσεις μας για αλλαγές στις τεχνικές προδιαγραφές για οξύμετρο και αναπνευστήρα για λειτουργία σε χώρο μαγνητικού τομογράφου, αλλαγές που έχουν σχέση κυρίως με το ότι στο χώρο του μαγνήτη και όπου υπάρχει μαγνητικό πεδίο, δεν μπορούν να υπάρχουν μεταλλικά αντικείμενα, καλώδια, οθόνες κλπ.

    Οι αισθητήρες του οξυμέτρου πρέπει να είναι ασύρματοι ή να συνδέονται με οπτικές ίνες και τα μηχανήματα πρέπει να λειτουργούν με ειδικού τύπου μπαταρίες, χωρίς να είναι συνδεδεμένα στην πρίζα.

    Ο αναπνευστήρας πρέπει να είναι πνευματικός (να λειτουργεί εκμεταλλευόμενος την πίεση του αερίου που τον τροφοδοτεί και όχι με ρεύμα), κατασκευασμένος από παραμαγνητικά υλικά για να μπαίνει μέσα στον κλωβό του μαγνητικού τομογράφου.

    Παλμικό οξύμετρο
    • Να διαθέτει οθόνη αφής άνω των 6’’ στην οποία να απεικονίζονται ο κορεσμός αιμοσφαιρίνης (SpO2), ο καρδιακός ρυθμός (HR) και η πληθυσμογραφική καμπύλη.
    • Να διαθέτει ασύρματο αισθητήρα πολλαπλών χρήσεων κατάλληλο για όλους τους τύπους ασθενών ή να συνοδεύεται από ασύρματους αισθητήρες διαφορετικών μεγεθών έτσι ώστε να καλύπτεται όλο το εύρος ηλικιών ασθενών.
    • Να είναι κατάλληλο για μαγνητικά πεδία άνω των 3 Tesla.
    • Να διαθέτει ενσωματωμένο τροφοδοτικό και ενσωματωμένο φορτιστή μπαταριών.
    • Να διαθέτει ενσωματωμένη επαναφορτιζόμενη μπαταρία αυτονομίας άνω των 8 ωρών.
    • Να διαθέτει μνήμη για δεδομένα ασθενούς 8 ωρών.
    • Να διαθέτει συναγερμούς με όρια που ρυθμίζονται από τον χρήστη.

    Προαιρετικά:
    • Να διαθέτει σύστημα στήριξης σε στατώ, MRI συμβατό.
    • Να διαθέτει ειδικό παραμαγνητικό τροχήλατο με καλάθι αποθήκευσης παρελκομένων, να προσφερθεί προς επιλογή.

    Φορητός Παραμαγνητικός Αναπνευστήρας
    • Να είναι κατάλληλος για χρήση σε περιβάλλον μαγνητικού τομογράφου σε πεδία έως και 3 Tesla.
    • Να μπορεί να συνοδέυσει τον ασθενή μέσα στον κλωβό του μαγνητικού τομογράφου.
    • Να είναι φορητός, κατάλληλος για ανάνηψη και μεταφορά παίδων και ενηλίκων.
    • Να λειτουργεί με εξωτερική παροχή από φιάλη οξυγόνου ή ισοδύναμη πηγή πίεσης και να μη χρειάζεται άλλη πηγή ενέργειας για τη λειτουργία του.
    • Η συχνότητα αναπνοών να είναι ρυθμιζόμενη από 10 έως 40 περίπου αναπνοές/λεπτό.
    • Ο όγκος ανά αναπνοή (Tidal Volume) να είναι ρυθμιζόμενος από 70 cm3 τουλάχιστον.
    • Να υποστηρίζει και αυτόματες αναπνοές του ασθενούς, εξασφαλίζοντας ελάχιστο κατά λεπτό αερισμό.
    • Να έχει δυνατότητα επιλογής της συγκέντρωσης οξυγόνου σε 100% ή 50%.
    • Η κατανάλωση αερίου για τη λειτουργία του να είναι η μικρότερη δυνατή και να μην ξεπερνά τα 70 ml ανά κύκλο αναπνοής.
    • Να έχει ρυθμιζόμενη πίεση ανακούφισης.
    • Να έχει μανόμετρο μέτρησης ενδοπνευμονικών πιέσεων.
    • Να διαθέτει εσωτερικά ρυθμιζόμενη ΡΕΕΡ, με ανάλογο περιστρεφόμενο κομβίο επί της πρόσοψής του.
    • Να διαθέτει ενσωματωμένο σύστημα συναγερμών, MRI συμβατό, για τις παρακάτω τουλάχιστον παραμέτρους:
    – Υψηλή πίεση αεραγωγών.
    – Χαμηλή πίεση αεραγωγών.
    – Αποσύνδεση ασθενούς.
    – Ανίχνευση προσπάθειας αναπνοής από τον ασθενή.

    Προαιρετικά:
    • Να συνοδεύεται από φιάλη οξυγόνου μικρού βάρους, και μειωτήρα MRI συμβατά.
    • Να συνοδεύεται από τσάντα μεταφοράς του αναπνευστήρα και φιάλης Ο2.

    Με εκτίμηση,
    Για την ΠΝΟΗ Α.Ε.
    Γιάννης Παπαγεωργίου
    Διευθυντής Πωλήσεων

Αφήστε μια απάντηση