Ο Επόπτης Δημόσιας Υγείας ασκεί τον υγειονομικό έλεγχο, με σκοπό την προστασία και προαγωγή της Δημόσιας Υγείας στους χώρους του Νοσοκομείου.
Αναλυτικότερα, ασκεί:
- Υγειονομικό έλεγχο των τροφίμων σε όλα τα στάδια της παραλαβής, μεταφοράς, αποθήκευσης, συντήρησης, παρασκευής και διάθεσης στους ασθενείς και εργαζόμενους.
- Δειγματοληψίες τροφίμων, ποτών και νερού για μικροβιολογικό και χημικό έλεγχο.
- Υγειονομικό έλεγχο συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης.
- Έλεγχο στη διαχείριση των Αποβλήτων της Υγειονομικής Μονάδας και εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης αποβλήτων (χαρτί, χάρτινες συσκευασίες, πλαστικό, μπαταρίες κ.λπ.).
- Υγειονομικό έλεγχο σε όλους τους χώρους του Νοσοκομείου.
- Αγωγή υγείας και εκπαίδευση του προσωπικού, εκπαιδευτική διαδικασία με σκοπό την ενημέρωση και αλλαγής του τρόπου συμπεριφοράς του προσωπικού.
- Μέλος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων.
- Η οργάνωση, συντονισμός και εποπτεία προγραμμάτων εντομοκτονίας, μυοκτονίας και απολυμάνσεων.
- Ο εντοπισμός, επισήμανση των υγειονομικών προβλημάτων του Νοσοκομείου και προτάσεις για την επίλυσή τους.
- Έλεγχος τήρησης των αναγκαίων προληπτικών εξετάσεων των χειριστών τροφίμων και λοιπού προσωπικού υγειονομικού ενδιαφέροντος.
- Η εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας εργαζομένων.
- Η συμμετοχή σε επιτροπές ή άλλα συλλογικά όργανα του Νοσοκομείου, για την εισήγηση προτάσεων, σε θέματα που αφορούν τη Δημόσια υγεία και την προστασία του Νοσοκομειακού περιβάλλοντος.
- Έλεγχος κυλικείων και του προσωπικού τους –πιστοποιητικά υγείας κ.λ.π.