ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το ιατρικό προσωπικό του Τμήματος – με σεβασμό στην ιστορία της συγκεκριμένης Κλινικής – παρέχει τις υπηρεσίες του στην αντιμετώπιση των ασθενών που πάσχουν από νοσήματα που εμπίπτουν στο γνωστικό αντικείμενο της ωτορινολαρυγγολογίας.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Όπως είναι καταγεγραμμένο στα πρακτικά αποφάσεων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, το Ωτορινολαρυγγολογικό Τμήμα ιδρύθηκε στις αρχές του 1931 ως Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική ΝΕΕΣ με επικεφαλής τον τότε υφηγητή και μετέπειτα καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρο Δημητριάδη. Ως εκ τούτου, η Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική φιλοξενούσε τη μία εκ των δύο εδρών της Ωτορινολαρυγγολογίας του ΕΚΠΑ. Τον καθηγητή Δημητριάδη πλαισίωναν αρχικά οι ιατροί Γεώργιος Τσιμέας, Δημήτριος Ιωάννοβιτς, Στ. Πολυζωΐδης και Δημήτριος Μαρκουλής.

Κατά το τέλος του 1958 απεχώρησε ο καθηγητής Δημητριάδης και, μετά από προσωρινή διεύθυνση του Δ. Λυραντζάκη, εκλέχτηκε και διορίστηκε διευθυντής ο Παναγιώτης Νασούφης. Από το 1960 η Κλινική έπαψε να είναι Πανεπιστημιακή. Τον Π. Νασούφη διαδέχτηκε, μετά την αποχώρησή του, ο τότε υφηγητής και κατόπιν Αμ. Επ. Καθηγητής Γεώργιος Δοκιανάκης ο οποίος παρέμεινε στη διεύθυνση της Κλινικής μέχρι τις αρχές του 2000. Στη συνέχεια εξελέγη και διορίστηκε Επιστημονικά Υπεύθυνος και κατόπιν Συντονιστής Διευθυντής ο τότε Δν/της ΕΣΥ του Τμήματος Γεώργιος Παπάζογλου, ο οποίος παρέμεινε μέχρι τον Μάρτιο του 2010. Η διεύθυνση του Τμήματος κατόπιν ανετέθη από το διοικητικό συμβούλιο του Νοσοκομείου στον τότε Δν/τη ΕΣΥ Κωνσταντίνο Χρηστίδη, ο οποίος μετέπειτα εξελέγη και διορίστηκε Συντονιστής Δ/της, θέση που κατέχει μέχρι σήμερα.

Παρακάτω αναφέρονται τα ονόματα των ιατρών οι οποίοι, πλην των νυν υπηρετούντων και των παραπάνω αναφερόμενων, υπηρέτησαν στο τμήμα κατά τη διάρκεια των 86 ετών από της ιδρύσεώς του: Αγησίλαος Παρασκευάς, Γρηγόριος Καστέλης, Ιωάννης Σταύρου, Κωνσταντίνος Παπαφράγκος, Εμμανουήλ Χελιδόνης, Δημήτριος Χονδροδήμος, Αχιλλέας Αγγελάκης, Εμμανουήλ Ηλιαδέλης, Αθανάσιος Θεοδωρόπουλος, Νικόλαος Καρβέλης, Δημήτριος Καραμήτσος, Βασίλειος Πάστρας, Δημήτριος Κωνσταντόπουλος, Εμμανουήλ Χατζημανώλης, Ιωάννης Κατσαργύρης, Ευστράτιος Μακρέλης, Νικόλαος Μαρσάν, ο οποίος είχε την επιμέλεια του ενδοσκοπικού τμήματος καθώς και Γεώργιος Γαβαλάς ως υπεύθυνος του ακοολογικού τμήματος με συνεργάτη τον Ιωάννη Βαθυλάκη.

Το Νευρωτολογικό Τμήμα έγινε ανεξάρτητο (Ι. Βαθυλάκης Συντονιστής Δ/της και Μαργ. Χαραλαμποπούλου Επιμελήτρια Α') και εντάχθηκε στον εργαστηριακό τομέα του Νοσοκομείου τον Μάϊο 1989.

ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

orl1

 

 

                                          ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΙ ΩΡΛ

 

orl2

 

Κ. Χρηστίδης,

Συντονιστής Διευθυντής

 

   
orl3 

Γ. Τερζάκης, Διευθυντής

orl4 

 

 

Δ.Λουβερδής, Διευθυντής

 

       
 orl5

Δ.Λεφαντζής, Διευθυντής

 

orl6 

 

Στ.Τριάντος, Διευθυντής

 

       

 

orl7

Στ. Βλάχου, Επιμελήτρια Α'

 

 

ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ/ΚΛΙΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

Στο ΩΡΛ Τμήμα αντιμετωπίζονται περί τα 15.000 περιστατικά ετησίως (δεδομένα 2016), ως τακτικά - προγραμματισμένα [2300 περιστατικά στο Τακτικό Ιατρείο, 1700 περιστατικά στο ανεξάρτητο Νευροωτολογικό Τμήμα, 400 περιστατικά στα Απογευματινα Ιατρεία] ή έκτακτα - εφημερίας [10.000 περιστατικά ΤΕΠ].

Όσοι από τους προσερχόμενους ασθενείς χρειάζονται ενδονοσοκομειακή περίθαλψη, εισάγονται και νοσηλεύονται σε μια από τις 25 κλίνες νοσηλείας του Τμήματος.

Η ΩΡΛ είναι χειρουργική ειδικότητα και όπως είναι φυσικό μεγάλο μέρος της δραστηριότητας του Τμήματος είναι τα χειρουργεία [περί τα 750 χειρουργεία το 2016]

Η χειρουργική αυτή δραστηριότητα μπορεί να διαιρεθεί σε τρεις κύριες κατηγορίες:

1. ΩΤΟΛΟΓΙΑ

 • Στο εξωτερικό ιατρείο αντιμετωπίζονται οι ασθενείς με νοσήματα του έξω και μέσου ωτός (τραυματισμοί, φλεγμονές, ξένα σώματα, όγκοι), όπως επίσης γίνεται μετεγχειρητική παρακολούθηση και φροντίδα σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε διαφόρου τύπου επεμβάσεις.
 • Η εκτίμηση και αντιμετώπισητων διαταραχών της ακοής και της ισορροπίας γίνεται σε συνεργασία με το Τμήμα Ακοολογίας – Νευρωτολογίας, το οποίο λειτουργεί ως ανεξάρτητο τμήμα στο νοσοκομείο μας.
 • Από χειρουργικής πλευράς, αντιμετωπίζονται παθήσεις του έξω ωτός (ωτοπλαστική , ατρησία έξω ακουστικού πόρου, όγκοι έξω ωτός), μέσου ωτός (τυμπανοπλαστική, μαστοειδεκτομή, αναβολοτομή – αναβολεκτομή) και όγκοι βάσεως κρανίου (glomustympanicum και jugulare, ακουστικό νευρίνωμα).
 • Τέλος το ΩΡΛ τμήμα είναι ένα από τα τέσσερα πιστοποιημένα και αναγνωρισμένα από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας Κέντρα Κοχλιακών Εμφυτευμάτων.

2. ΡΙΝΟΛΟΓΙΑ

 • Χειρουργική διόρθωση ρινικού διαφράγματος
 • Χειρουργική ρινικών κογχών
 • Χειρουργική αντιμετώπιση σκελετού ρινός (διαμόρφωση οστεοχόνδρινου σκελετού, διόρθωση προβλημάτων ρινικής βαλβίδας).
 • Χειρουργική καλοηθών και κακοήθων νεοπλασιών της ρινός και παραpρινίων κόλπων (ανοικτές και ενδορινικές προσπελάσεις) .
 • Λειτουργική ενδοσκοπική ρινός - παραρρινίων (FESS) με συμβολή poweredinstrumentation για χρόνια ρινοκολπίτιδα (διάνοιξη παραρρινίων κόλπων ), χρόνια ρινοκολπίτιδα με ρινικούς πολύποδες.
 • Ενδοσκοπική αντιμετώπιση ρινορραγίας
 • Ενδοσκοπική αντιμετώπιση διαφυγής ΕΝΥ
 • Ενδοσκοπική αποσυμπίεση οφθαλμικού κόγχου
 • Αντιμετώπιση επιφoράς (δακρυοασκορινοστομία)

3. ΤΡΑΧΗΛΟΣ, ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑ – ΣΤΟΜΑΤΟΦΑΡΥΓΓΑΣ

 • Χειρουργική παθήσεων θυρεοειδούς- παραθυρεοειδών αδένων (θυρεοειδεκτομή-παραθυρεοειδεκτομή)
 • Αφαίρεση συγγενών κύστεων (βραγχιακές κύστεις, κύστεις θυρεογλωσσικού πόρου κτλ)
 • Χειρουργική παθήσεων λάρυγγα - διαστοματικά, συμβατικά ή με χρήση Laser (κομβία,πολύποδες, πολυποειδής εκφύλιση φωνητικών χορδών, όγκοι, αντιμετώπιση παραλύσεων λάρυγγα)
 • Χειρουργική παθήσεων λάρυγγα - εξωτερικές προσπελάσεις (τραχειοστομία, μερική και ολική λαρυγγεκτομή, λαρυγγοκήλη)
 • Χειρουργική λεμφικού συστήματος τραχήλου (αφαιρετικές βιοψίες λεμφαδένων , λεμφαδενικοί καθαρισμοί (ριζικοί, λειτουργικοί περιοχικοί)
 • Χειρουργική παθήσεων τραχηλικής μοίρας οισοφάγου (Εκκολπώματα Zenker)
 • Χειρουργική σιελογόνων αδένων (παρωτιδεκτομή ,αφαίρεση υπογναθίου, βατράχια).
 • Χειρουργική παθήσεων αμυγδαλών
 • Χειρουργική υπνικής άπνοιας (φαρυγγουπερώιος πλαστική )
 • Χειρουργική παθήσεων γλώσσας ( Γλωσσεκτομή )

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Το ΩΡΛ Τμήμα δίνει το παρόν στις επιστημονικές και επαγγελματικές δραστηριότητες της ειδικότητας, αλλά το σημαντικότερο εκπαιδευτικό του έργο αφιερώνεται σε αυτούς που επιλέγουν να κάνουν όλη ή μέρος της εξειδίκευσής τους στο τμήμα μας, δηλαδή στους ειδικευόμενους ωτορινολαρυγγολόγους.

Οι θέσεις ειδικότητας είναι δέκα, διαχρονικά καλυμμένες και με μεγάλη χρονική αναμονή.

Οι ειδικευόμενοι συνάδελφοι που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΩΡΛ Τμήμα αυτή τη στιγμή (7/2017) είναι:

                               

               

Οι ειδικευόμενοι ιατροί - εκτός από την ενεργή συμμετοχή τους στην κλινική και χειρουργική δραστηριότητα του Τμήματος - μετέχουν σε ετήσιο πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης (1 φορά την εβδομάδα) όπως και σε εξετάσεις πολλαπλών επιλογών ανά τρίμηνο

 orl8

Καουρμάς Αλέξης

 

 orl9

Χαλκιά Ροζίνα

 orl10

Καφούρης Δημήτρης

 

 orl11

Δράκου Μαρίνα

 orl12

Βεζυρίδου Σταματίνα

 

 orl13

Πανοπούλου Νάντια

 orl14

Αθανασιάδη Φασελίδα

 

 orl15

Εξάρχου Έλενα

 orl16

Χατζηνάκης Βασίλης