Main menu

3 Comments

  1. ΠΡΟΣ:
    ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
    ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ – ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ Ε.Ε.Σ.
    ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ
    ΦΟΡΗΤΟΥ ΥΠΕΡΗΧΟΤΟΜΟΓΡΑΦΟΥ ΓΙΑ ΤΕΠ

    Αξιότιμοι κύριοι,

    Κατόπιν μελέτης των τεχνικών προδιαγραφών και σεβόμενοι το έργο της Επιτροπής σύνταξης αυτών, σας παραθέτουμε κατωτέρω τις παρατηρήσεις της εταιρείας μας οι οποίες αφορούν στα προς προμήθεια συστήματα.

    Με γνώμονα τη βελτίωση και αναβάθμιση των τεχνικών προδιαγραφών που τέθηκαν από την Επιτροπή και λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες ανάγκες ενός σύγχρονου Γενικού Νοσοκομείου, προτείνουμε να τροποποιηθούν οι κάτωθι τεχνικές προδιάγραφες, έτσι ώστε το σύστημα που θα προμηθευτεί το Νοσοκομείο σας να είναι σύγχρονης τεχνολογίας καλύπτοντας όλες τις ανάγκες αλλά και επιτρέποντας την απρόσκοπτη συμμετοχή όλων των εταιρειών εγνωσμένης αξίας:

    Α. ΓΕΝΙΚΑ – ΣΥΝΘΕΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

    Προδιαγραφή: «Σύστημα Υπερηχοτομογραφίας Καρδιολογικής Χρήσης, της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας (θα δοθεί βαρύτητα στο έτος κυκλοφορίας), φορητό, μικρού όγκου και βάρους (όχι μεγαλύτερο των 8 κιλών), ευέλικτο για εύκολη μετακίνηση στους χώρους και τις κλινικές του νοσοκομείου, με επαναφορτιζόμενη μπαταρία, τουλάχιστον μιας ώρας αυτονομία, αποτελούμενο από: »

    Με σκοπό την αναβάθμιση των τεχνικών προδιαγραφών και την προμήθεια ενός συστήματος υπερηχοτομογραφίας σύγχρονης τεχνολογίας και δεδομένου ότι το υπό προμήθεια σύστημα θα χρησιμοποιηθεί στο ΤΕΠ όπου η αμεσότητα και η γρήγορη ανταπόκριση είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι παράγοντες, προτείνουμε την τροποποίηση της συγκεκριμένης προδιαγραφής ως εξής:

    Προδιαγραφή: «Σύστημα Υπερηχοτομογραφίας Καρδιολογικής Χρήσης, της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας (θα δοθεί βαρύτητα στο έτος κυκλοφορίας), φορητό, μικρού όγκου και βάρους (όχι μεγαλύτερο των 8 κιλών), ευέλικτο για εύκολη μετακίνηση στους χώρους και τις κλινικές του νοσοκομείου, με επαναφορτιζόμενη μπαταρία, τουλάχιστον μιας ώρας αυτονομία και χρόνο εκκίνησης μικρότερο από 20sec, αποτελούμενο από: »

    Β. ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ

    Προδιαγραφή 13: «Contrast Harmonic Imaging: ΝΑΙ (Να προσφερθεί προς επιλογή)»

    Με γνώμονα την διεύρυνση του ανταγωνισμού και την αποφυγή τυπικών και μόνο λόγων απόρριψης συστημάτων, κατασκευαστών εγνωσμένης αξίας, που υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις μιας σύγχρονης υπερηχογραφικής εξέτασης σε περιβάλλον ΤΕΠ, προτείνουμε την τροποποίηση της συγκεκριμένης προδιαγραφής ως εξής:

    Προδιαγραφή 13: «Contrast Harmonic Imaging: ΝΑΙ (Να προσφερθεί προς επιλογή εφόσον διατίθεται)»

    Γ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ – ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

    Προδιαγραφή 5: «Υψηλό Δυναμικό εύρος (Dynamic range): ≥100bd»

    Ένα ιδιαίτερα κρίσιμο τεχνικό χαρακτηριστικό για την ποιότητα εικόνας, στα σύγχρονα ψηφιακά συστήματα υπερηχοτομογραφίας, αποτελεί το δυναμικό εύρος (dynamic range), καθώς αφορά την ένταση των επιμέρους στοιχείων της εικόνας τα οποία ανάλογα με το επίπεδο του δυναμικού εύρους δίνουν καλύτερη διάκριση μεταξύ των ορίων εσωτερικών οργάνων, ειδικά σε όργανα που έχουν παραπλήσια ηχογεννητική δομή.

    Με σκοπό την αναβάθμιση των τεχνικών προδιαγραφών και την προμήθεια ενός συστήματος υπερηχοτομογραφίας σύγχρονης τεχνολογίας, προτείνουμε την τροποποίηση της συγκεκριμένης προδιαγραφής ως εξής:

    Προδιαγραφή 5: «Υψηλό Δυναμικό εύρος (Dynamic range): ≥250bd»

    Προδιαγραφή 6: «Ρυθμός ανανέωσης εικόνας (frame rate): ≥700f/sec»

    Ο αριθμός ανανέωσης της εικόνας ανά δευτερόλεπτο (frame rate per second – fps) είναι ένα τεχνικό χαρακτηριστικό που αντικατοπτρίζει την ταχύτητα ψηφιακής επεξεργασίας και αναπαραγωγής της εικόνας ενός μηχανήματος υπερήχων. Όσο μεγαλύτερο αριθμό ανανέωσης εικόνας διαθέτει ένα σύστημα υπερηχοτομογραφίας τόσο πιο εύκολη και γρήγορη γίνεται η κλινική εξέταση με καλύτερη χωρική διακριτική ικανότητα.

    Με σκοπό την αναβάθμιση των τεχνικών προδιαγραφών και την προμήθεια ενός συστήματος υπερηχοτομογραφίας σύγχρονης τεχνολογίας, προτείνουμε την τροποποίηση της συγκεκριμένης προδιαγραφής ως εξής:

    Προδιαγραφή 6: «Ρυθμός ανανέωσης εικόνας (frame rate): ≥1.400f/sec»

    Δ. ΑΛΛΟΙ ΤΥΠΟΙ ΗΧΟΒΟΛΩΝ ΚΕΦΑΛΩΝ

    Προδιαγραφή: «Συνολικό ωφέλιμο εύρος συχνοτήτων (MHz). Να προσφερθούν προς επιλογή αναλυτικά οι διαθέσιμες κεφαλές ανά κατηγορία.
    1. SECTOR Array 1,5-12MHz
    2. LINEAR Array 3-12MHz περίπου
    3. Άλλες ηχοβόλες κεφαλές: Να αναφερθούν και να προσφερθούν προς επιλογή τυχόν επιπλέον ηχοβόλες κεφαλές. Να περιγραφεί η τεχνολογία τους προς αξιολόγηση.»

    Με γνώμονα την διεύρυνση του ανταγωνισμού αλλά και την βελτίωση των τεχνικών προδιαγραφών για την προμήθεια ενός φορητού συστήματος υπερηχοτομογραφίας της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας, προτείνουμε την τροποποίηση της συγκεκριμένης προδιαγραφής ως εξής:

    Προδιαγραφή: «Συνολικό ωφέλιμο εύρος συχνοτήτων (MHz). Να προσφερθούν προς επιλογή αναλυτικά οι διαθέσιμες κεφαλές ανά κατηγορία.
    1. SECTOR Array 1,0-11,0MHz
    2. LINEAR Array 3-18MHz περίπου
    3. Άλλες ηχοβόλες κεφαλές: Να αναφερθούν και να προσφερθούν προς επιλογή τυχόν επιπλέον ηχοβόλες κεφαλές. Να περιγραφεί η τεχνολογία τους προς αξιολόγηση.»

    Ε. ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΕΙΚΟΝΩΝ

    Προδιαγραφή 1: «Έγχρωμος εκτυπωτής Laser (εκτύπωση σε Α4): ΝΑΙ (να προσφερθεί προς επιλογή)»

    Στην συγκεκριμένη προδιαγραφή προφανώς εκ παραδρομής έχει γραφεί «να προσφερθεί προς επιλογή» καθώς στην ενότητα Α. ΓΕΝΙΚΑ – ΣΥΝΘΕΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ αναφέρεται ο έγχρωμος εκτυπωτής Laser printer σε χαρτί Α4 στην βασική σύνθεση του συστήματος.

    Ως εκ τούτου, για την αποφυγή παρερμηνειών, προτείνουμε την τροποποίηση της συγκεκριμένης προδιαγραφής ως εξής:

    Προδιαγραφή 1: «Έγχρωμος εκτυπωτής Laser (εκτύπωση σε Α4): ΝΑΙ»

    Τέλος, με γνώμονα την αναβάθμιση των προδιαγραφών και την προμήθεια ενός φορητού συστήματος υπερηχοτομογραφίας της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας, προτείνουμε την εισαγωγή της παρακάτω τεχνικής προδιαγραφής:

    «Το σύστημα να στηρίζεται σε λειτουργικό σύστημα Windows 10.»

    Οι ως άνω προτάσεις της εταιρείας μας έχουν ως μοναδικό σκοπό την απρόσκοπτη συμμετοχή της στο διαγωνισμό, την ανάπτυξη ευρύτερου ανταγωνισμού στη διαγωνιστική διαδικασία και φυσικά την προμήθεια από το Νοσοκομείο σας, ενός φορητού συστήματος υπερηχοτομογραφίας τελευταίας τεχνολογίας, υψηλής ποιότητας και υψηλού επιπέδου τεχνικών χαρακτηριστικών.

    Ευελπιστώντας ότι οι παρατηρήσεις μας θα τύχουν θετικής αντιμετώπισης.

    Είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση.

    Μετά τιμής
    ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Γ. ΠΑΠΟΥΔΗΣ & ΥΙΟΣ Α.Ε.

  2. ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ/ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΝ ΕΠΙ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ για την ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ του είδους : <>
    στο πλαίσιο της Δημόσιας Διαβούλευσης που διενεργείται από το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Κοργιαλένειο – Μπενάκειο Ε.Ε.Σ.

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ / ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:
    ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ

    Σχετικά με την Δημόσια Διαβούλευση που αφορά στην προμήθεια Υπερηχοτομογράφου ΤΕΠ κατάλληλο για χρήση στο Γ.Ν.Α. Ε.Ε.Σ., η εταιρία μας κατόπιν προσεκτικής μελέτης των τεχνικών προδιαγραφών, θα ήθελε να κάνει τις εξής επισημάνσεις αφενός γιατί διαθέτει εξειδικευμένα Υπερηχοτομογραφίας και αφετέρου για να διασφαλιστεί η απαραίτητη ποιότητα των υπό προμήθεια συστημάτων καθώς και το δημόσιο συμφέρον.

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ :

    ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΥΠΕΡΗΧΟΤΟΜΟΓΡΑΦΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ

    ΖΗΤΟΥΜΕΝΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΗ

    Α. ΓΕΝΙΚΑ- ΣΥΝΘΕΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

    Σύστημα Υπερηχοτομογραφίας Καρδιολογικής Χρήσης, της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας (θα δοθεί βαρύτητα στο έτος κυκλοφορίας), φορητό, μικρού όγκου και βάρους (όχι μεγαλύτερο των 8 κιλώ), ευέλικτο για εύκολη μετακίνηση στους χώρους και τις κλινικές του νοσοκομείου, με επαναφορτιζόμενη μπαταρία, τουλάχιστον μιας ώρας αυτονομία, αποτελούμενο από:

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ

    Α. ΓΕΝΙΚΑ- ΣΥΝΘΕΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

    Σύστημα Υπερηχοτομογραφίας Καρδιολογικής Χρήσης, της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας (θα δοθεί βαρύτητα στο έτος κυκλοφορίας), φορητό, μικρού όγκου και βάρους (όχι μεγαλύτερο των 8 κιλώ), ευέλικτο για εύκολη μετακίνηση στους χώρους και τις κλινικές του νοσοκομείου, με επαναφορτιζόμενη μπαταρία, τουλάχιστον 45 λεπτών αυτονομία, αποτελούμενο από:

    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

    Η τροποποίηση ζητείται προκειμένου να είναι δυνατή η συμμετοχή της εταιρείας μας καθώς και του ευρύτερου δυνατού αριθμού κατασκευαστριών εταιρειών υπερήχων . Η ελάχιστη αυτή τροποποίηση δεν επηρεάζει σε καμιά περίπτωση την διαγνωστική ικανότητα του προσφερόμενου συστήματος.

    ΖΗΤΟΥΜΕΝΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΗ

    Β. ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ

    12. Triplex mode (ταυτόχρονη απεικόνιση, σε πραγματικό χρόνο, με τους ταυτόχρονους συνδυασμούς, εικόνας B-MODE, παλμικού Doppler & έγχρωμου, εικόνας B-MODE, συνεχούς Doppler & έγχρωμου Doppler).

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ

    Β. ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ

    12. Triplex mode (ταυτόχρονη απεικόνιση, σε πραγματικό χρόνο, με τους ταυτόχρονους συνδυασμούς, εικόνας B-MODE, παλμικού Doppler & έγχρωμου, εικόνας B-MODE, συνεχούς Doppler & έγχρωμου Doppler εφόσον διατίθεται).

    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

    Η τροποποίηση ζητείται προκειμένου να είναι δυνατή η συμμετοχή της εταιρείας μας καθώς και του ευρύτερου δυνατού αριθμού κατασκευαστριών εταιρειών υπερήχων.

    Παραμένουμε στην διάθεσή σας.

    Με τιμή,
    για την ΦΙΛΙΠΣ ΕΛΛΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.Β.Ε.

    Δημήτρης Καββαδάς
    Account Manager
    Philips HS, IIG District Greece

  3. Αρ. πρωτ. SA-146/21
    23/3/2021
    ΘΕΜA: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ Α ΦΑΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ Εξοπλισμός ηχογραφίας, υπερηχογραφίας και doppler (ΥΠΕΡΗΧΟΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ ΤΕΠ ) CPV 33112000-8

    Αξιότιμοι Κύριοι,
    Ανταποκρινόμενοι στο αίτημα σας για διαβούλευση επί των τεχνικών προδιαγραφών, ευχαρίστως σας παραθέτουμε τις παρατηρήσεις μας.
    Έπειτα από προσεκτική μελέτη των τεχνικών προδιαγραφών, αναφορικά με την ως άνω ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ και σεβόμενοι πάντα το έργο της Επιτροπής σύνταξης Τεχνικών Προδιαγραφών, επιθυμούμε, δεδομένου του προϋπολογισμού, να προτείνουμε την περεταίρω βελτίωση ορισμένων από αυτών, αποσκοπώντας πάντα στην διεύρυνση της συμμετοχής σε αυτόν προς όφελος του Δημοσίου συμφέροντος, δεδομένου ότι σκοπός του κάθε διαγωνισμού είναι να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και να μεγιστοποιείται ο λόγος Ποιότητας προς Τιμής.
    Η εταιρεία μας διαθέτει μεγάλη γκάμα σύγχρονων και ποιοτικά αξιόλογων συστημάτων υπερηχοτομογραφίας και προτίθεται να συμμετέχει στον διαγωνισμό σας με φορητό ευέλικτο έγχρωμο ΥΠΕΡΗΧΟΤΟΜΟΓΡΑΦΟ καρδιολογικής χρήσης, τελευταίας τεχνολογίας υψηλών προδιαγραφών. Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι, πρέπει να επιτυγχάνονται οι πλέον συμφέροντες όροι προμήθειας για την αναθέτουσα αρχή και ότι οι τεχνικές προδιαγραφές πρέπει να διασφαλίζουν την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή στο διαγωνισμό, προτείνουμε την τροποποίηση ορισμένων προδιαγραφών ως ακολούθως:
    ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ
    ΥΠΕΡΗΧΟΤΟΜΟΓΡΑΦΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 40.000,00€ ΜΕ ΦΠΑ

     ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΗ Γ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ – ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
    Ζητείται:
    17. ψηφιακός Διαμορφωτής Δέσμης (Digital beam former) – τουλάχιστον 500.000 κανάλια επεξεργασίας

    Η ως άνω προδιαγραφή περιορίζει υπέρμετρα τον ανταγωνισμό. Η απαίτηση ψηφιακού διαμορφωτή δέσμης με 500.000 κανάλια δεν επιτρέπει σε αρκετές εταιρείες όπως και στην εταιρεία μας παρόλο που διαθέτουν συστήματα υψηλών προδιαγραφών να συμμετάσχουν σε αυτόν. Η βελτιστοποίηση της ποιότητας της εικόνας εξαρτάται από πολλούς παραμέτρους τον ρυθμό ανανέωσης της εικόνας, το εύρος φάσματος συχνοτήτων και των κρυστάλλων των ηχοβόλων κεφαλών που χρησιμοποιεί κάθε φορά ανα κεφαλή, το βάθος σάρωσης κλπ. Η τροποποίηση της προδιαγραφής δεν θα επηρεάσει την διαγνωστική αξιοπιστία του υπο προμήθεια είδους.
    Για την διεύρυνση συμμετοχής διαφόρων εταιρειών και της εταιρείας μας στον διαγωνισμό, προτείνεται η επαναδιατύπωση της προδιαγραφής ως εξής:
    Επαναδιατύπωση:
    17. ψηφιακός Διαμορφωτής Δέσμης (Digital beam former) – τουλάχιστον 80.000 κανάλια επεξεργασία. Mεγαλύτερος αριθμός καναλιών, θα εκτιμηθεί θετικά.΄΄

     ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΗ Δ. ΑΛΛΟΙ ΤΥΠΟΙ ΗΧΟΒΟΛΩΝ ΚΕΦΑΛΩΝ
    Ζητείται:
    1.SECTOR Array 1,5-12 MHZ
    H ως άνω προδιαγρφή περιορίζει τον ανταγωνισμό. Η απαίτηση μέγιστης συχνότητας έως 12ΜΗz σε προς επιλογή καρδιολογικές κεφαλές δεν προσφέρει κανένα επιπλέον κλινικά όφελος. Στους περισσότερους κατασκευαστικούς οίκους για την κάλυψη παιδιατρικών εξετάσεων με υψηλό φάσμα συχνοτήτων καλύπτεται από κυρτές κεφαλές microconvex έως τουλάχιστον περίπου 13ΜHz. Εξάλλου η τροποποίηση να φτάνει έως και 1 MHz είναι περισσότερο σημαντική διότι βοηθά τον χρήστη στην εξέταση για την καλύτερη απεικόνιση των διάφορων δυσδιάκριτων ανατομικών δομών ενηλίκων. Η τροποποίηση της προδιαγραφής δεν θα επηρεάσει την διαγνωστική αξιοπιστία του υπό προμήθεια είδους. Για την διεύρυνση συμμετοχής διαφόρων εταιρειών και της εταιρείας μας στον διαγωνισμό, καθώς και για τη βελτίωση της προδιαγραφής προτείνεται η επαναδιατύπωση της προδιαγραφής ως εξής:
    Επαναδιατύπωση:
    1.SECTOR Array 1-11 MHZ

     ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΗ Δ. ΑΛΛΟΙ ΤΥΠΟΙ ΗΧΟΒΟΛΩΝ ΚΕΦΑΛΩΝ
    Ζητείται:
    3.Άλλες ηχοβόλες κεφαλές : Να αναφερθούν και να προσφερθούν προς επιλογή τυχόν επιπλέον ηχοβόλες κεφαλές. Να περιγραφεί η τεχνολογία τους προς αξιολόγηση.
    Η ως άνω προδιαγραφή υποβαθμίζει το υπο προμήθεια σύστημα και δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχουν εταιρείες πολύ χαμηλών προδιαγραφών. Είναι γενικά αποδεδειγμένο πως συστήματα με επιπλέον εξειδικευμένες κεφαλές για να υποστηρίξουν τις εφαρμογές τους, διαθέτουν γρηγορότερους επεξεργαστές και υψηλότερα τεχνικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά και συνεπώς υψηλές τεχνικές προδιαγραφές. Για τη βελτίωση της προδιαγραφής προτείνεται η επαναδιατύπωση της ως εξής:
    3.Άλλες ηχοβόλες κεφαλές όπως Convex, microconvex, Phased Array Sector single crystal, Linear, Εndocavity, Linear Matrix (≥550 κρυστάλλους), Linear Hockey stick ή Τ, Διοισοφάγειο (TEE) κ.λπ. Να προσφερθούν προς επιλογή και να αναφερθούν προς αξιολόγηση. Τυχόν επιπλέον ηχοβόλες κεφαλές θα εκτιμηθεί θετικά.

     ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
    Ζητείται:
    Σύστημα Υπερηχοτομογραφίας Καρδιολογικής Χρήσης, της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας ( θα δοθεί βαρύτητα στο έτος κυκλοφορίας), φορητό , μικρού όγκου και βάρους (όχι μεγαλύτερο των 8 κιλών), ευέλικτο για εύκολη μετακίνηση στους χώρους και τις κλινικές του νοσοκομείου, με επαναφορτιζόμενη μπαταρία, τουλάχιστον μιας ώρας αυτονομία, αποτελούμενο από :

    Στην ως άνω προδιαγραφή με γνώμονα την ανάγκη, το υπό προμήθεια είδος να είναι σε θέση να χρησιμοποιείται εκτός τροχήλατου στις κλινικές του νοσοκομείου, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι το μικρότερο βάρος του συστήματος και μεγάλυτερη αυτονομία είναι ουσιαστικές παράμετροι και θα διευκολύνει τους χρήστες στην καθημερινή λειτουργία του.
    Για την περαιτέρω βελτίωση της προδιαγραφής προς όφελος του Δημοσίου, προτείνουμε την επαναδιατύπωση της προδιαγραφής ως εξής:

    Επαναδιατύπωση:
    Σύστημα Υπερηχοτομογραφίας Καρδιολογικής Χρήσης, της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας ( θα δοθεί βαρύτητα να είναι πρόσφατης, κυκλοφορίας), φορητό, μικρού όγκου και βάρους (όχι μεγαλύτερο των 6 κιλών συμπεριλαμβανομένου της μπαταρίας), ευέλικτο για εύκολη μετακίνηση στους χώρους και τις κλινικές του νοσοκομείου, με επαναφορτιζόμενη μπαταρία, τουλάχιστον μιάμισης ώρας αυτονομία, αποτελούμενο από :

     ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
    Ζητείται:
    2.Διαθωρακική, σύγχρονη, υψηλών δυνατοτήτων και ευρέως φάσματος συχνοτήτων (1.5 – 4.0 MHZ), ηχοβόλο κεφαλή, κατάλληλη για καρδιολογικές εξετάσεις.(θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην ποιότητα της κεφαλής).

    Η ως άνω προδιαγραφή υποβαθμίζει το υπο προμήθεια σύστημα. Δεδομένου των κλινικών εφαρμογών που προορίζεται προτείνεται η βελτιστοποίηση της προδιαγραφής με σύγχρονη τεχνολογία μονού κρυστάλλου, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι συμμετέχουσες εταιρίες θα προσφέρουν το υψηλότερο τεχνολογικά σύστημα από τα διαθέσιμα μοντέλα τους. Οι κεφαλές τεχνολογίας μονού κρυστάλλου (single crystal) προσφέρουν πραγματικά κλινικά πλεονεκτήματα, καθώς παρέχει 50% καλύτερη απόδοση από τις συμβατικές κεφαλές, υψηλότερη χωρική διακριτική ανάλυση, χαμηλότερο συντελεστή θορύβου με μέγιστη ικανότητα υψηλού βάθους σάρωσης, ιδιαίτερα σε δύσκολους ασθενείς. Επιπλέον το μεγαλύτερο εύρος φάσματος συχνοτήτων βοηθά τον χρήστη στην εξέταση για την καλύτερη απεικόνιση των διάφορων δυσδιάκριτων ανατομικών δομών. Για την περαιτέρω βελτίωση της προδιαγραφής προτείνεται η επαναδιατύπωση της ως εξής :
    Επαναδιατύπωση:
    2.Διαθωρακική, σύγχρονης τεχνολογίας μονού κρυστάλλου, υψηλών δυνατοτήτων και ευρέως φάσματος συχνοτήτων (1.0-5.0 MHZ), ηχοβόλο κεφαλή κατάλληλη για καρδιολογικές εξετάσεις.(θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην ποιότητα της κεφαλής).

     ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΗ Γ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ – ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

    Ζητείται:
    11. Έγχρωμη TFT οθόνη : Τουλάχιστον 15″
    Ζητείται:
    Στις προδιαγραφές των τεχνικών και λειτουργικών χαρακτηριστικών δεν αναφέρεται πουθενά η κονσόλα χειρισμού του υπέρηχου. Η χρήση αλφαριθμητικού φωτιζόμενου πληκτρολογίου με κυλιόμενη σφαίρα διευκολύνουν την εκτέλεση κλινικών μετρήσεων ενώ παράλληλα οι οθόνες υψηλής ανάλυσης με τεχνολογία LED και 15,5 ίντσες και άνω προσφέρουν καλύτερη ποιότητα εικόνας. Συνεπώς για τη συνολική βελτίωση στην εργονομία του συστήματος προτείνεται η περαιτέρω βελτίωση της προδιαγραφής και η τροποποίηση της ως εξής:
    Επαναδιατύπωση:
    11. Έγχρωμη TFT οθόνη υψηλής ανάλυσης τεχνολογίας LED, τουλάχιστον 15,5″ και κονσόλα χειρισμού με σύγχρονο αλφαριθμητικό φωτιζόμενο πληκτρολόγιο χειρισμού με κυλιόμενη σφαίρα (trackball) για μετρήσεις ακριβείας
     ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΗ Γ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ-ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
    Ζητείται:
    7.Βάθος σάρωσης ≥30 cm
    Η ως άνω προδιαγραφή με το ζητούμενο βάθος σάρωσης δεν εξασφαλίζει την προμήθεια ενός συστήματος υψηλών προδιαγραφών. Το βάθος σάρωσης θεωρείται ένα από τα κυριότερα λειτουργικά και τεχνικά χαρακτηριστικά ενός υπερηχοτομογράφου και όσο μεγαλύτερο είναι αυτό, τόσο διευκολύνεται η εξέταση σε ασθενείς με δύσκολο σωματότυπο. Δεδομένου του προυπολογισμού και των κλινικών εφαρμογών για το οποίο προορίζεται το παραπάνω σύστημα, προτείνεται η περαιτέρω βελτίωση και επαναδιατύπωση της προδιαγραφής ως εξής:
    Επαναδιατύπωση:
    7.Βάθος σάρωσης >38 cm

     ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΗ Γ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ – ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

    Στις προδιαγραφές των μεθόδων απεικόνισης παραλείπονται βασικές τεχνικές απεικόνισης με αυτόματες ρυθμίσεις. Οι περισσότεροι πλέον κατασκευαστικοί οίκοι κατασκευάζουν συστήματα με αυτόματες εφαρμογές διευκολύνοντας τον χρήστη στην καθημερινή λειτουργία του. Με γνώμονα την κλινική ανάγκη για ελαχιστοποίηση του χρόνου εξέτασης του ασθενούς, προτείνεται να διαθέτει αυτόματα προγράμματα για βελτιστοποίηση B-mode, φασματικού Doppler με τις παραμέτρους του, τη γωνία και τοποθέτηση του δείγματος όγκου ιδιαίτερα σε ανατομικές δομές που υπάρχει κίνηση του ασθενούς. Για την περαιτέρω βελτίωση της προδιαγραφής, προτείνεται η τροποποίηση και διατύπωσή της ως εξής:

    Διατύπωση:
    Να διαθέτει δυνατότητα τεχνικής αυτόματης βελτιστοποίησης της εικόνας B-mode και του φασματικού Doppler (όπως ενίσχυση, baseline, ταχύτητες, γωνία Doppler κ.λ.π.). καθώς και δυνατότητα τεχνικής αυτόματης βελτιστοποίησης της γωνίας και τοποθέτηση του δείγματος όγκου σε εξετάσεις αγγείων (Triplex) για ελαχιστοποίηση του χρόνου εξέτασης. Nα αναφερθούν οι ειδικές τεχνικές καθώς και πως ενεργοποιείται η τεχνική αναλυτικά προς αξιολόγηση.

    ΖΗΤΟΥΜΕ

    για όλους τους παραπάνω λόγους

    να γίνουν δεκτές

    οι προτεινόμενες τροποποιήσεις, διότι έτσι θα δοθεί η δυνατότητα στον φορέα σας να επιλέξει μεταξύ περισσοτέρων αξιόπιστων μηχανημάτων υψηλών προδιαγραφών και δη προς όφελος του τελικού χρήστη αυτών.

    Με εκτίμηση,

    Γεώργιος Τσατσαρός
    Biomedical Engineer
    Ultrasound Senior Product Manager
    Imaging Department