Main menu

2 Comments

  1. AIR LIQUIDE HELLAS
    Μέρος Β’
    Ε312/ΑΧ
    Μαρούσι, 2 Ιουνίου 2017

    ΘΕΜΑ: Α’ φάση δημόσιας διαβούλευσης τεχνικών προδιαγραφών για την προμήθεια Ιατρικών Αερίων.

    Α.2.4. ΠΑΡΑΔΟΣΗ & ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΦΙΑΛΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΑΕΡΙΩΝ
    Α.2.4.1. Το Νοσοκομείο θα εξυπηρετείται ιδανικά με εμφιαλωμένα αέρια σε κατάλληλες φιάλες ιδιοκτησίας του προμηθευτή, χορηγούμενες στο νοσοκομείο έναντι μηνιαίου ενοικίου.

    Στο σημείο αυτό παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας την ακόλουθη σημαντική επισήμανσή μας:

    Τα πλεονεκτήματα και οφέλη που απορρέουν για το Νοσοκομείο από την ενοικίαση (χορήγηση) φιαλών από τον προμηθευτή έναντι της εξαγοράς φιαλών από το Ίδρυμα, είναι τα ακόλουθα:
    – Άμεσος χρόνος παράδοσης/ άμεση εξυπηρέτηση
    – Εξοικονόμηση πόρων (επένδυση για αγορά φιαλών, έξοδα συντήρησης/διαχείρισης ιδιόκτητων φιαλών) και παρακολούθηση ιδιόκτητου πάρκου φιαλών με βάση την κείμενη νομοθεσία, εκχωρώντας σε επαγγελματία προμηθευτή ιατρικών αερίων με πολύχρονη εμπειρία και τις απαιτούμενες υποδομές τις σχετικές υπηρεσίες, ο οποίος έχει τη δυνατότητα λόγω του διακινούμενου όγκου να επιτυγχάνει οικονομίες κλίμακας
    – Διασφάλιση ποιότητας και ιχνηλασιμότητας.

    Πλέον των ανωτέρω, η προμήθεια (αγορά) φιαλών επιβαρύνει το διαχειριστικό σύστημα παρακολούθησης αποθεμάτων (logistics) του Νοσοκομείου, χωρίς να αποφέρει επιπρόσθετη αξία στο Νοσοκομείο και τον ασθενή.

    Μέχρι την πλήρη αντικατάσταση των φιαλών ιδιοκτησίας του Νοσοκομείου με χορηγούμενες φιάλες ιδιοκτησίας του προμηθευτή, θα ακολουθείται η κατωτέρω διαδικασία κατά την παραλαβή και παράδοση των διακινούμενων φιαλών:

    Στην περίπτωση που οι διακινούμενες φιάλες είναι:

    α) ιδιοκτησίας του Νοσοκομείου, τότε ο προμηθευτής θα παραλαμβάνει τις προς αναγόμωση κενές φιάλες, τις οποίες θα επιστρέφει γεμάτες σε επόμενη παράδοση, εφόσον μετά τον απαιτούμενο κατά νόμο έλεγχο στις εγκαταστάσεις του προμηθευτή κριθούν κατάλληλες προς αναγόμωση. Στην περίπτωση που δεν είναι κατάλληλες προς αναγόμωση, ο προμηθευτής θα ενημερώνει εγγράφως το Νοσοκομείο, ώστε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες καταστροφής και αντικατάστασης αυτών.

    β) ιδιοκτησίας του προμηθευτή, τότε η παράδοση αυτών θα διενεργείται ώστε να τηρείται η αρχή της ίσης ανταλλαγής (ο αριθμός των κενών φιαλών που παραλαμβάνονται από το Νοσοκομείο, είναι ίσος με αυτόν των πλήρων (γεμάτων) φιαλών που παραδίδονται από την εταιρία).

    Α.2.4.2. Ο προμηθευτής οφείλει, εναρμονιζόμενος πλήρως με τις σχετικές οδηγίες τόσο του Ε.Ο.Φ. όσο και της Ευρωπαϊκής Φαρμακοποιίας, να έχει εισάγει στις διαδικασίες διαχείρισης πλήρωσης και διακίνησης των φιαλών ιδιοκτησίας του, σύστημα με δυνατότητα ιχνηλασιμότητας του αερίου προϊόντος και της συσκευασίας αυτού (φιάλης), έτσι ώστε, εφ΄ όσον κριθεί αναγκαίο, να διασφαλίζεται ο εντοπισμός, η άμεση ανάκληση και ο έλεγχος αυτής.

    Όσον αφορά τις φιάλες ιδιοκτησίας του Νοσοκομείου, ο προμηθευτής πρέπει να έχει τη δυνατότητα ιχνηλασιμότητας του αερίου προϊόντος, έτσι ώστε, να διασφαλίζεται ο εντοπισμός, η άμεση ανάκληση και ο έλεγχος αυτού.

    Για να υλοποιηθεί η ανωτέρω διαδικασία, το Νοσοκομείο αποδέχεται και ο προμηθευτής υποχρεούται να εισάγει μοναδιαίο γραμμωτό κώδικα στις φιάλες ιδιοκτησίας του Νοσοκομείου. Στην περίπτωση που το Νοσοκομείο αποστείλει προς πλήρωση φιάλες ιδιοκτησίας του για τις οποίες δεν αποδέχεται την εισαγωγή γραμμωτού κώδικα, η κάθε πλήρωσή τους θα χρεώνεται με το επιπλέον κόστος που η διαχείριση αυτών των μη κωδικοποιημένων φιαλών συνεπάγεται, σύμφωνα με την χρέωση που ο προμηθευτής υποχρεούται να αναγράφει διακριτά στην οικονομική του προσφορά σε ευρώ ανά φιάλη (€/φιάλη).

    Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή των παραπάνω αποτελεί ότι οι φιάλες που θα σημανθούν με το μοναδιαίο γραμμωτό κώδικα (barcode),θα διακινούνται αποκλειστικά μόνο μεταξύ του μειοδότη προμηθευτή και του Νοσοκομείου, για όσο καιρό διαρκεί η συνεργασία.

    Σημαντική επισήμανση της εταιρείας μας:

    Σύμφωνα με:

    – τις απαιτήσεις της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής φαρμακοποιίας, ως προς τις προδιαγραφές ποιότητας των ιατρικών προϊόντων (μονογραφίες), καθώς και την ιχνηλασιμότητα τόσο των περιεχομένων προϊόντων όσο και των συσκευασιών τους,

    – τις απαιτήσεις του ΦΕΚ 2039( ΥΑ Β/12436/706/2011) περί υποχρεώσεων ιδιόκτητων φιαλών, σύμφωνα με το οποίο οι ιδιοκτήτες οφείλουν να ελέγχουν και διασφαλίζουν τη συμμόρφωση των φιαλών τους (οι οποίες είναι μεταφερόμενος εξοπλισμός υπό πίεση) με τις απαιτήσεις οι οποίες περιέχονται στα παραρτήματα της κοινής υπουργικής απόφασης 35043/2524/2010(Β’1385), συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων περί περιοδικού ελέγχου αυτών, ώστε οι φιάλες να χρησιμοποιούνται, αποθηκεύονται και μεταφέρονται με ασφάλεια. Προς εφαρμογή των παραπάνω νομοθετικών διατάξεων οι ιδιοκτήτες φιαλών υποχρεούνται να παρέχουν τεκμηρίωση για περιστατικά μη συμμόρφωσης και λήψης διορθωτικών μέτρων και σύμφωνα με το σημείο 6.2.6.6. της ΥΑ 40955/4862/13(ΦΕΚ 2514) να διατηρούν πανομοιότυπο αρχείο με αυτό του πιστοποιημένου κέντρου ελέγχου φιαλών μέχρι την επόμενη περιοδική επιθεώρηση, εκτός αν η φιάλη αποσυρθεί μόνιμα από τη λειτουργία,

    – η τοποθέτηση από τον προμηθευτή μοναδιαίου γραμμωτού κώδικα σε όλες τις φιάλες ιατρικών αερίων (συμπεριλαμβανομένων των ιδιόκτητων φιαλών του Νοσοκομείου), καθιστά άμεσα εφαρμόσιμα τα πλεονεκτήματα της ηλεκτρονικής ιχνηλασιμότητας σε όλες τις φιάλες ιατρικών αερίων που φθάνουν στα εμφιαλωτήρια του προμηθευτή προς επαναπλήρωση.

    Με την κίνηση αυτή, οι φιάλες που διακινεί το Νοσοκομείο (ιδιοκτησίας του) θα καταγραφούν με ακρίβεια, ο έλεγχος και η πλήρωσή τους θα πραγματοποιείται ευκολότερα, με μεγαλύτερη ασφάλεια και πλήρη συμμόρφωση στις απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας και της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής φαρμακοποιίας. Επιπρόσθετα, η διακίνησή τους δεν θα ενέχει κινδύνους απώλειας ή αντικατάστασης με άλλες μη κωδικοποιημένες φιάλες αγνώστων στοιχείων, προδιαγραφών και έτους κατασκευής, διασφαλίζοντας πλήρως την αξία του περιουσιακού σας στοιχείου χωρίς να μπορεί να την καπηλευτεί ο οποιοσδήποτε.

    Σε κάθε περίπτωση, το Νοσοκομείο θα πρέπει να έχει μεριμνήσει ώστε να διαθέτει επαρκή αριθμό φιαλών για την εξυπηρέτηση των αναγκών του, είτε με φιάλες ιδιοκτησίας του, είτε με έγγραφο αίτημα χορήγησης φιαλών, του προμηθευτή.

    Α.2.4.3.Το Νοσοκομείο δεσμεύεται ότι οι χορηγούμενες φιάλες (ιδιοκτησίας του προμηθευτή), δεν θα δίνονται από το προς αναγόμωση σε νέο προμηθευτή που θα επιλεγεί μελλοντικά. Σε αντίθετη περίπτωση, που το Νοσοκομείο παραδώσει φιάλες ιδιοκτησίας του υπάρχοντος προμηθευτή, σε άλλον προμηθευτή, ο πρώτος ουδεμία ευθύνη φέρει τόσο για την ποιότητα των αερίων, όσο και για τον τρόπο εμφιάλωσης αυτών.
    Α.2.4.4. Το Νοσοκομείο πριν την έναρξη σχετικής συνεργασίας με άλλο προμηθευτή, θα γνωστοποιήσει εγγράφως στον υπάρχοντα προμηθευτή, την ημερομηνία κατά την οποία μπορεί να παραλάβει τις φιάλες ιδιοκτησίας του, οι οποίες βρίσκονται στους χώρους του Ιδρύματος, έναντι μηνιαίου ενοικίου.

    Α.2.4.5. Στην περίπτωση που το Νοσοκομείο επιθυμεί τη συνέχιση της χρήσης αυτών (π.χ. λόγω μη εξάντλησης του περιεχομένου τους αλλά παράλληλα και αν δεν έχει λήξει η χρονική διάρκεια χρήσης του περιεχομένου ιατρικού αερίου, όπως αναγράφεται σε αυτοκόλλητη ετικέτα επάνω στη φιάλη), τότε το Νοσοκομείο θα μεριμνήσει για την έγκριση σχετικής δαπάνης (με αντίστοιχο ΑΔΑ) για τη χρέωση μηνιαίου ενοικίου, μέχρι την τελική ημερομηνία επιστροφής τους στην εταιρεία.

    Τυχόν αδυναμία επιστροφής των φιαλών αυτών επιβαρύνει το Νοσοκομείο με χρέωση της αξίας αυτών, βάσει του τρέχοντος τιμοκαταλόγου του προμηθευτή.

    Α.2.4.6. Τέλος, για λόγους ασφαλούς διακίνησης, το Νοσοκομείο θα παραδίδει τις, προς αναγόμωση, φιάλες, στον προμηθευτή, πάντα με το ειδικό κάλυπτρο ασφαλείας του κλείστρου. Σε αντίθετη περίπτωση, ο προμηθευτής, αφού ενημερώσει εγγράφως το Νοσοκομείο, θα προχωρά στην τοποθέτηση νέου καλύπτρου, με την αντίστοιχη χρέωση, βάση της οικονομικής του προσφοράς.

    Α.2.4.7. Για την προμήθεια φιαλών αερίων για ιατρική χρήση και υπό την προϋπόθεση ότι έχει παραδοθεί στον προμηθευτή, ο αριθμός κενών φιαλών που έχει παραγγελθεί, σε προηγούμενο δρομολόγιο, η παράδοση των αερίων ιατρικής χρήσης θα γίνεται τμηματικά, κατόπιν έγγραφης και σύμφωνης με το Π.Δ. 113/2010 παραγγελίας του Ιδρύματος, εντός τεσσάρων (4) εργασίμων ημερών, για τα αέρια ιατρικής χρήσης.
    Σημείωση: Ο χρόνος παράδοσης είναι συνάρτηση της εγγύτητας του Νοσοκομείου στα κέντρα εξυπηρέτησης και των συνεργιών του προμηθευτή στην περιοχή του Νοσοκομείου (πχ. παραδόσεις εμφιαλωμένων αερίων σε άλλους πελάτες της περιοχής).Η παράμετρος αυτή πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από το Νοσοκομείο τόσο στον προσδιορισμό του αποθέματος ασφαλείας του, όσο και στην έγκαιρη έκδοση των παραγγελιών προμήθειας.

    Ειδική μέριμνα θα πρέπει να λαμβάνεται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Νοσοκομείου, για τη χρονική περίοδο των εορτών, αργιών (π.χ. Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς, Πάσχα – Ορθοδόξων και Καθολικών κ.λ.π.) και του μηνός Αυγούστου, ώστε οι παραδόσεις – παραλαβές των προαναφερόμενων προϊόντων και των συναφών με αυτά υπηρεσιών να προγραμματίζονται εγκαίρως μετά από σχετική συνεννόηση με τον προμηθευτή).

    Α.2.4.8. Οι προαναφερόμενες παραδόσεις εμφιαλωμένων αερίων, θα πραγματοποιούνται μέσω ειδικού οχήματος του προμηθευτή, για το οποίο θα εξασφαλίζεται, εκ μέρους των αρμοδίων υπηρεσιών του Νοσοκομείου, η προσβασιμότητα, στον επιλεγμένο ισόγειο, ανοιχτό χώρο, (Κεντρική Αποθήκη), όπου θα γίνεται η φορτοεκφόρτωση των προαναφερόμενων φιαλών ιατρικών αερίων.

    Α.2.4.9. Για την βελτιστοποίηση του κόστους μεταφορικών το Νοσοκομείο πρέπει να προσδιορίσει τον βέλτιστο αριθμό φιαλών που πρέπει να διαθέτει ανά είδος αερίου και χωρητικότητας φιαλών ώστε να διασφαλίζεται η επάρκεια αυτονομίας του Νοσοκομείου και να μειώνεται στο ελάχιστο η συχνότητα μεταφοράς προς αναγόμωση προς όφελος της ασφάλειας και του κόστους.

    Α.2.4.10. Η αξιολόγηση των οικονομικών προσφορών θα γίνεται στο σύνολο των προσφερομένων ειδών ιατρικών εμφιαλωμένων αερίων και μειοδότης θα ανακηρύσσεται ο διαγωνιζόμενος που πληροί τις τεχνικές προδιαγραφές και προσέφερε την χαμηλότερη τιμή στο σύνολο των προσφερομένων ειδών και υπηρεσιών.

    Α.2.4.11. Όλοι οι όροι των τεχνικών προδιαγραφών που ορίζονται στην παρούσα διακήρυξη, είναι απαράβατοι και η οποιαδήποτε μη συμμόρφωση προς αυτούς συνεπάγεται απόρριψη της προσφοράς.

    3. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3:ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΥΓΡΟΥ ΑΖΩΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΚΡΥΟΓΕΝΙΚΑ ΔΟΧΕΙΑ

    Οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να προσφέρουν υγρό άζωτο για ιατρική χρήση, προς πλήρωση των κρυογενικών δοχείων ιδιοκτησίας του Ιδρύματος.

    Τα κρυογενικά δοχεία ιδιοκτησίας του Ιδρύματος έχουν τις κατωτέρω χωρητικότητες:
    A. ………lit
    B. ………lit
    Γ. ………lit

    3.1. ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΗ ΥΓΡΟΥ ΑΖΩΤΟΥ ΓΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ
    Το προσφερόμενο υγρό άζωτο για ιατρική χρήση πρέπει να πληροί ως προς τη σύστασή του, τους όρους της ισχύουσας Ελληνικής φαρμακοποιίας και η ελάχιστη επί τοις % περιεκτικότητά του καθώς και τα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια ορισμένων ουσιών σε αυτό πρέπει να είναι σύμφωνα με την ισχύουσα Ελληνική και Ευρωπαϊκή φαρμακοποιία ήτοι:

    ● Ιατρικό Άζωτο (Αρ. Μονογραφίας 1247): Ν 2 ≥ 99,5%, CO 2 ≤ 300 ppm, CO ≤ 5 ppm, H2O ≤ 67 ppm, Ο 2 ≤ 50 ppm

    Οι διαγωνιζόμενοι υποχρεούνται να δηλώσουν το εργοστάσιο παραγωγής υγρού αζώτου και να καταθέσουν με την τεχνική τους προσφορά με ποινή αποκλεισμού τα κάτωθι:

    ● άδεια παραγωγής υγρού ιατρικού αζώτου από τον ΕΟΦ,
    ● πιστοποιητικό κατά ISO 9001:2008 για παραγωγή, διανομή και εμπορία υγροποιημένου ιατρικού αζώτου

    3.2. ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ, ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΥΓΡΟΥ ΑΖΩΤΟΥ ΓΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ

    3.2.1. Η παράδοση του υγρού αζώτου για ιατρική χρήση θα γίνεται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, με την παρουσία εκπροσώπου του Ιδρύματος, εντός …… (….) εργάσιμων ημερών από την έγγραφη και σύμφωνη με το Π.Δ. 113/2010 παραγγελία του Ιδρύματος, για συγκεκριμένη ποσότητα.

    Σημείωση: Ο χρόνος παράδοσης είναι συνάρτηση της εγγύτητας του Ιδρύματος στα κέντρα εξυπηρέτησης και της δυνατότητας εξυπηρέτησης του προμηθευτή στην περιοχή του Ιδρύματος.
    Οι παράμετροι αυτές πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από την αναθέτουσα αρχή κατά την κατάρτιση των όρων της διακήρυξης.

    3.2.2. Το υγρό άζωτο ιατρικής χρήσης θα μεταφέρεται με ειδικά διαμορφωμένο όχημα του ανάδοχου προμηθευτή και θα παραδίδεται στο Ίδρυμα κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

    3.2.3. Το Ίδρυμα οφείλει να διασφαλίσει την απρόσκοπτη και ασφαλή πρόσβαση του οχήματος του προμηθευτή (π.χ. ειδική σήμανση για την απαγόρευση στάθμευσης οχημάτων κλπ.), στον επιλεγμένο, από αυτό, ανοιχτό ισόγειο χώρο του Ιδρύματος, για τη πραγματοποίηση της πλήρωσης των προαναφερόμενων κρυογενικών δοχείων, ο οποίος θα πληροί όλους τους κανόνες ασφαλείας & υγιεινής.
    3.2.4. Το Ίδρυμα θα πρέπει να λαμβάνει διαρκώς μέριμνα ώστε ο προαναφερόμενος για την μεταφορά και την πλήρωση των κρυογενικών δοχείων ανοιχτός χώρος, να είναι απαλλαγμένος από τα επικίνδυνα, τοξικά, μολυσματικά υλικά, απορρίμματα κ.λ.π. και ταυτόχρονα προστατευμένος από διέλευση ατόμων μη σχετιζομένων με τις εργασίες μετάγγισης.

    3.2.5. Τα κρυογενικά δοχεία, θα πρέπει να παραδίδονται από την αρμόδια υπηρεσία του Ιδρύματος, κενά προς πλήρωση στον οδηγό του προμηθευτή (στο προαναφερόμενο επιλεγμένο, ανοιχτό ισόγειο χώρο) και να παραλαμβάνονται πλήρη από αυτόν στον ίδιο χώρο, με ευθύνη, μέσα και μέριμνα του Ιδρύματος.

    3.2.6. Ο προμηθευτής υποχρεούται να μεταγγίζει με ίδια μέσα το υγρό άζωτο ιατρικής χρήσης από τα κρυογενικά δοχεία που ευρίσκονται στο όχημα μεταφοράς του, στα κρυογενικά δοχεία του Ιδρύματος.
    Β. ΛΟΙΠΟΙ ΟΡΟΙ – ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

    Πλέον των τεχνικών προδιαγραφών που εισηγηθήκαμε ανωτέρω και με βάση την εμπειρία που προκύπτει από τη συμμετοχή μας σε μεγάλο αριθμό διαγωνισμών, παρακαλούμε να μας επιτρέψετε τις κατωτέρω επισημάνσεις για την πληρέστερη δυνατή κατάρτιση των περιεχομένων της διακήρυξης, ώστε αυτές να καθίστανται σαφείς, κατανοητές και οι διαγωνισμοί να τελεσφορούν σε σύντομα χρονικά διαστήματα χωρίς τον κίνδυνο ακύρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας.

    Β.1. ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

    Β.1.1.Οι προϋποθέσεις που πρέπει να τεθούν ώστε να επιτυγχάνεται διευρυμένη συμμετοχή διαγωνιζομένων, η αξιολόγηση των οικονομικών προσφορών να βασίζεται σε αντικειμενικά προσδιορισμένες τεχνικές προδιαγραφές και σε κοινό ομοειδές και ισότιμο πλαίσιο κρίσης, είναι οι ακόλουθοι:

    – Οι διαγωνιζόμενοι να μπορούν να προσφέρουν σε οποιαδήποτε κατηγορία (μία ή περισσότερες) ομαδοποιημένων προϊόντων και συναφών υπηρεσιών.

    – Οι διαγωνιζόμενοι να υποχρεούνται να προσφέρουν το σύνολο των ζητουμένων ειδών στην (στις) κατηγορία (ες) που επέλεξαν να προσφέρουν.

    – Η αξιολόγηση των προσφορών να πραγματοποιείται υποχρεωτικά επί του συνόλου των προσφερομένων ανά κατηγορία ειδών, και μειοδότης ανά κατηγορία να αναδεικνύεται αυτός που πληροί τις τεχνικές προδιαγραφές και προσέφερε την χαμηλότερη τιμή επί του συνόλου των ζητουμένων στην κατηγορία ειδών.
    Σημαντική επισήμανση της εταιρείας μας: Τονίζεται ότι η αξιολόγηση των οικονομικών προσφορών για την ανάδειξη του μειοδότη, θα πρέπει να γίνεται στο σύνολο, ανά κατηγορία, των προσφερομένων ειδών και των συναφών υπηρεσιών, όπως θα προβλέπεται στον προϋπολογισμό του διαγωνισμού, διότι πχ. δεν είναι δυνατόν η αναγόμωση φιαλών με αέριο να ανατεθεί σε ένα ανάδοχο και ταυτόχρονα η μεταφορά, ενοικίαση κλπ υπηρεσίες σε διαφορετικό.

    – Ο πίνακας προϋπολογισμού να είναι δομημένος έτσι ώστε να περιλαμβάνει τα είδη ανά κατηγορία όπως είναι καταχωρημένα στο παρατηρητήριο τιμών (ακριβής περιγραφή), αλλά και τα είδη-υπηρεσίες εκτός παρατηρητηρίου, με τρόπο που να μη δημιουργείται ασάφεια που οδηγεί σε καθυστέρηση ή ακόμη και ακύρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

    – Ο πίνακας προϋπολογισμού να είναι σε ευθεία και πλήρη αντιστοιχία με τον πίνακα κατάρτισης της οικονομικής προσφοράς, ώστε να καθίσταται ευχερής και αδιαμφισβήτητη η αξιολόγηση των οικονομικών προσφορών με βάση τον προϋπολογισμό.

    Β.1.2. Τόσο στον πίνακα προϋπολογισμού όσο και στον πίνακα της οικονομικής προσφοράς, πρέπει να προβλέπονται οι αντίστοιχες ποσότητες ανά είδος-υπηρεσία και να αναγράφονται διακριτά οι κατωτέρω χρεώσεις ανά ζητούμενο είδος-υπηρεσία:

    Β.2. ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΜΟΕΙΔΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ

    Ακολούθως αναλύονται διεξοδικά οι χρεώσεις ανά κατηγορία ομοειδών προϊόντων και ο τρόπος σύγκρισης των οικονομικών προσφορών για την ανάδειξη μειοδότη ανά κατηγορία.

    Β.2.1.ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 1: Υγρό ιατρικό οξυγόνο (LOx) σε δεξαμενή άνω των 1.000 lit

    – Υγρό οξυγόνο (LOx) δεξαμενή άνω των 1.000 lit : Η χρέωση περιλαμβάνεται στο παρατηρητήριο τιμών όπως περιγράφεται στον κατωτέρω πίνακα. Τιμή σε ευρώ (€) ανά κυβικό μέτρο (m3).

    ΑΕΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΑ – 24111000-5 – ΥΓΡΟ ΟΞΥΓΟΝΟ (LOx) ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΑΝΩ ΤΩΝ 1000 ΛΙΤΡΩΝ – 1.30 – m3 – 25.01.18

    – Διαχείριση και παράδοση υγρού ιατρικού οξυγόνου , η οποία λαμβάνει υπόψη της ενδεικτικά :

    – τα κατάλληλα μέσα μεταφοράς και το κατάλληλο εκπαιδευμένο προσωπικό, που απαιτούνται για τη διακίνηση επικίνδυνων φορτίων (ADR) είτε χερσαία, είτε θαλάσσια.
    – τη χιλιομετρική απόσταση του Νοσοκομείου από το χώρο φόρτωσης του βυτίου στις εγκαταστάσεις της παραγωγικής μονάδας (υγρού ιατρικού οξυγόνου) της προμηθεύτριας εταιρίας
    – τους περιορισμούς προσβασιμότητας στο ίδιο το Νοσοκομείο (π.χ. εξυπηρέτηση αποκλειστικά με μικρά κρυογενικά οχήματα)
    – τους περιορισμούς στον χρόνο παράδοσης (π.χ. υποδομή για 24/7 κάλυψη του Νοσοκομείου σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, Σαββατοκύριακα και Αργίες, παραδόσεις σε συγκεκριμένες ώρες κ.α.)
    – τους περιορισμούς στη παραδιδόμενη ποσότητα υγρού ιατρικού οξυγόνου που πρακτικά οδηγούν στην αύξηση του κόστους της εταιρίας (π.χ. μη διαθέσιμου χώρου για εγκατάσταση κατάλληλης χωρητικότητας δεξαμενής που επιτρέπει την ίδια εξυπηρέτηση, αλλά με σημαντικά μικρότερη συχνότητα παραδόσεων).
    – την ενδεχόμενη οικονομία κλίμακας που προκύπτει λόγω διακινούμενων όγκων ή και του χρονικού διαστήματος (> 1 έτους), που καλύπτει η προμήθεια και τέλος
    – τις ενδεχόμενες συνέργειες που μπορεί να υπάρξουν χάριν μεγάλων καταναλώσεων και αυξημένης πυκνότητας Ιδρυμάτων στην ευρύτερη περιοχή εξυπηρέτησης.

    Η χρέωση δεν συμπεριλαμβάνεται στο παρατηρητήριο τιμών. Τιμή σε ευρώ (€) ανά κυβικό μέτρο (m3).

    – Μηνιαίο ενοίκιο δεξαμενής αποθήκευσης του υγρού ιατρικού οξυγόνου, ιδιοκτησίας της προμηθεύτριας εταιρίας. Η χρέωση δεν συμπεριλαμβάνονται στις καταχωρήσεις του παρατηρητηρίου τιμών. Τιμή σε ευρώ (€) ανά δεξαμενή ανά μήνα.

    Για την αντιστοίχηση χρεώσεων υπηρεσιών (όπως Ενοίκια, Διαχείριση και παράδοση υγρού ιατρικού οξυγόνου κλπ) υπάρχουν αντίστοιχοι κωδικοί στο ενιαίο Ευρωπαϊκό Κωδικολόγιο οι οποίοι έπρεπε και πρέπει να χρησιμοποιούνται για την καταχώρηση των αντιστοίχων χρεώσεων προς διάκρισή των έναντι των χρεώσεων προμήθειας προϊόντος.
    Για την καταχώριση υπηρεσιών όπως ενοίκια δεξαμενών, διαχείριση και παράδοση υγρού ιατρικού οξυγόνου, η εταιρεία μας προτείνει την χρήση του κάτωθι κωδικύ CPV σύμφωνα με το Ενιαίο Ευρωπαϊκό Κωδικολόγιο
    – 85111000-0 Hospital services (Υπηρεσίες Νοσοκομείων)

    Β.2.2.ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 2: Εμφιαλωμένα αέρια ιατρικής χρήσης, μίγματα εμφιαλωμένων αερίων ιατρικής χρήσης και συναφείς με τα εμφιαλωμένα αέρια ιατρικής χρήσης υπηρεσίες. Σε περίπτωση που το Νοσοκομείο επιθυμεί πλέον της προμήθειας αερίων ιατρικής χρήσης και την προμήθεια βιομηχανικών αερίων, τότε δύναται να συμπεριλάβει τα βιομηχανικά εμφιαλωμένα αέρια στον πίνακα της Κατηγορίας 2 αφού όμως προδιαγράψει επακριβώς και αναλυτικά την ζητούμενη ποιότητα αερίου.
    Σημείωση: Τα αέριο εμφιαλωμένο ήλιο (He) όταν ζητείται για την διαδικασία ψύξης μαγνήτη μαγνητικού τομογράφου MRI, θα προσφέρεται στην Κατηγορία 4 μαζί με το υγρό ήλιο, διότι πρέπει να διατίθεται από τον ίδιο προμηθευτή που θα προσφέρει και για το υγρό ήλιο.

    – Πλήρωση φιάλης: Η χρέωση για πολλά είδη περιλαμβάνεται στο παρατηρητήριο τιμών. Τιμή σε
    ευρώ (€) ανά φιάλη ή ανά κυβικό μέτρο (m3) ή ανά κιλό ανάλογα με το ζητούμενο είδος.
    Σημείωση: Η τιμή παρατηρητηρίου αφορά αποκλειστικά στην τιμή πλήρωσης φιάλης με το ζητούμενο
    αέριο, παραδοτέο στις εγκαταστάσεις της μονάδας εμφιάλωσης του προμηθευτή και δεν συμπεριλαμβάνει καμία από τις κατωτέρω αναγραφόμενες χρεώσεις οι οποίες δεν καταγράφονται στο παρατηρητήριο τιμών.

    Αναλυτικά, η χρέωση αυτή για πολλά είδη είναι καταχωρημένη στο παρατηρητήριο τιμών ανά είδος, όπως περιγράφεται αναλυτικά στον ακόλουθο πίνακα. Τα είδη, η περιγραφή τους και τα υπόλοιπα στοιχεία που συμπεριλαμβάνονται στον πίνακα ακολουθούν πιστά τις αντίστοιχες καταχωρίσεις στο παρατηρητήριο τιμών.

    Κατηγορία προϊόντος – Κωδικός CPV – Όνομα υλικού – Αριθμός Μητρώου – Μονάδα μέτρησης – Κωδικός Γενικής Λογιστικής

    ΑΕΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΑ – 24111000-5 – ΕΞΑΦΘΟΡΙΟΥΧΟ ΘΕΙΟ (SF6) ΦΙΑΛΗ ΜΕΓΑΛΗ – 1.19 – Κιλό – 25.01.18
    ΑΕΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΑ – 24111000-5 – ΑΕΡΙΟ ΑΡΓΟ (Gar) 4.8 ΥΨΗΛΗΣ ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑΣ ΦΙΑΛΗ ΜΕΓΑΛΗ 10,7 m3 – 1.28 – m3 – 25.01.18
    ΑΕΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΑ – 24111000-5 – ΑΕΡΙΟ ΑΡΓΟ (Gar) 4.8 ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΦΙΑΛΗ ΜΕΓΑΛΗ 10,7 m3 – 1.29 – m3 – 25.01.18
    ΑΕΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΑ – 24111000-5 – ΑΕΡΙΟ ΗΛΙΟ (He) 4.6 ΦΙΑΛΗ ΜΕΓΑΛΗ 9,1 m3 – 1.31 – m3 – 25.01.18
    ΑΕΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΑ – 24111000-5 – ΑΕΡΙΟ ΑΖΩΤΟ (GAN) 2.8 ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΦΙΑΛΗ ΜΕΓΑΛΗ 9,6 m3 – 1.32 – m3 – 25.01.18
    ΑΕΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΑ – 24111000-5 – ΑΕΡΙΟ ΑΖΩΤΟ (GAN) (4.0-5.0-5.2) ΥΨΗΛΗΣ ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑΣ ΦΙΑΛΗ ΜΕΓΑΛΗ 9,6 m3 – 1.33 – m3 – 25.01.18
    ΑΕΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΑ – 24111000-5 – ΑΕΡΙΟ ΟΞΥΓΟΝΟ (GOx) ΦΙΑΛΗ ΕΩΣ 1m3 – 1.34 – ΠΛΗΡΩΣΗ ΦΙΑΛΗΣ (ΤΜΧ) – 25.01.18
    ΑΕΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΑ – 24111000-5 – ΑΕΡΙΟ ΟΞΥΓΟΝΟ (GOx) ΦΙΑΛΗ ΑΠΟ 1,1 ΕΩΣ ΚΑΙ 2,1m3 – 1.35 – ΠΛΗΡΩΣΗ ΦΙΑΛΗΣ (ΤΜΧ) – 25.01.18
    ΑΕΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΑ – 24111000-5 – ΑΕΡΙΟ ΟΞΥΓΟΝΟ (GOx) ΦΙΑΛΗ ΑΠΟ 2,2 ΕΩΣ ΚΑΙ 3,2 m3 – 1.36 – ΠΛΗΡΩΣΗ ΦΙΑΛΗΣ (ΤΜΧ) – 25.01.18
    ΑΕΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΑ – 24111000-5 – ΑΕΡΙΟ ΟΞΥΓΟΝΟ (GOx) ΦΙΑΛΗ ΑΠΟ 3,3 ΕΩΣ ΚΑΙ 4,3 m3 – 1.37 –
    ΠΛΗΡΩΣΗ ΦΙΑΛΗΣ (ΤΜΧ) – 25.01.18
    ΑΕΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΑ – 24111000-5 – ΑΕΡΙΟ ΟΞΥΓΟΝΟ (GOx) ΦΙΑΛΗ ΑΠΟ 4,4 ΕΩΣ ΚΑΙ 10,7m3 – 1.38 – m3 – 25.01.18
    ΑΕΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΑ – 24111000-5 – ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ (CO2) 2.5 ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΦΙΑΛΗ ΕΩΣ 3 Kg – 1.39 – ΠΛΗΡΩΣΗ ΦΙΑΛΗΣ (ΤΜΧ) – 25.01.18
    ΑΕΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΑ – 24111000-5 – ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ (CO2) 2.5 ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΦΙΑΛΗ ΑΠΟ 3,1 ΕΩΣ 6 Kg – 1.40 – ΠΛΗΡΩΣΗ ΦΙΑΛΗΣ (ΤΜΧ) – 25.01.18
    ΑΕΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΑ – 24111000-5 – ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ (CO2) 2.5 ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΦΙΑΛΗ ΑΠΟ 6,1 ΕΩΣ 8 Kg – 1.41 – ΠΛΗΡΩΣΗ ΦΙΑΛΗΣ (ΤΜΧ) – 25.01.18
    ΑΕΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΑ – 24111000-5 – ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ (CO2) 2.5 ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΦΙΑΛΗ ΑΠΟ 8,1 ΕΩΣ 15 Kg – 1.42 – ΠΛΗΡΩΣΗ ΦΙΑΛΗΣ (ΤΜΧ) – 25.01.18
    ΑΕΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΑ – 24111000-5 – ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ (CO2) 2.5 ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΦΙΑΛΗ ΑΝΩ ΤΩΝ 15 kg – 1.43 – Κιλό – 25.01.18
    ΑΕΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΑ – 24111000-5 – ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΣ-ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΣ ΑΕΡΑΣ (Respal) ΦΙΑΛΗ ΜΕΓΑΛΗ 10 m3 – 1.44 – m3 – 25.01.18
    ΑΕΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΑ – 24111000-5 – ΠΡΩΤΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΖΩΤΟΥ (N2O) ΦΙΑΛΗ ΜΕΓΑΛΗ 35 kg – 1.45 – Κιλό – 25.01.18
    ΑΕΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΑ – 24111000-5 – ΑΣΕΤΙΛΙΝΗ (C2H2) ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ – 1.46 – Κιλό – 25.01.18

    – Μεταφορικά φιαλών: Η χρέωση δεν περιλαμβάνεται στο παρατηρητήριο τιμών. Τιμή σε ευρώ (€)
    ανά δρομολόγιο.

    Ειδικότερα, η μεταφορά των φιαλών αερίων για ιατρική χρήση, αποτελεί σημαντική υπηρεσία άμεσης και έγκαιρης κάλυψης των αναγκών του Νοσοκομείου, για την απρόσκοπτη λειτουργία των μονάδων – τμημάτων που το χρησιμοποιούν. Το κόστος της συγκεκριμένης υπηρεσίας δεν συνδέεται με το κόστος πλήρωσης των φιαλών και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατό να ενσωματωθεί στην τιμή πλήρωσης φιάλης, εφόσον καθορίζεται από τους εξής παράγοντες:
    – Αριθμό φιαλών ανά παράδοση.
    – Συχνότητα παραδόσεων ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του Νοσοκομείου.
    – Χιλιομετρική απόσταση του Ιδρύματος από τις εγκαταστάσεις της μονάδας εμφιάλωσης του αερίου προϊόντος της προμηθεύτριας εταιρίας.
    – Τρόπο εξυπηρέτησης του Νοσοκομείου με ιδιόκτητες ή υπό ενοικίαση (χορήγηση) φιάλες.
    – Περιορισμοί στον χρόνο παράδοσης (π.χ. υποδομή για 24/7 κάλυψη του Ιδρύματος σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, Σαββατοκύριακα και Αργίες, παραδόσεις σε συγκεκριμένες ώρες κ.α.)
    – Περιορισμοί προσβασιμότητας στο ίδιο το Νοσοκομείο και τους επιλεγμένους, από το Νοσοκομείο, χώρους εκφόρτωσης των φιαλών.
    – Κατάλληλα μέσα μεταφοράς και προσωπικού που απαιτούνται για τη διακίνηση επικίνδυνων φορτίων (ADR).
    – Ενδεχόμενη οικονομία κλίμακας που προκύπτει λόγω του διακινούμενου αριθμού φιαλών σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα της περιοχής.
    – Χρονική διάρκεια της προμήθειας (πχ ετήσια ή spot).

    Γίνεται λοιπόν αντιληπτό, ότι το Νοσοκομείο πρέπει να προβλέψει την αντίστοιχη δαπάνη στον προϋπολογισμό του και η σχετική καταχώριση χρέωσης μεταφορικών φιαλών, πρέπει να είναι διακριτή στους πίνακες προϋπολογισμού και οικονομικής προσφοράς.
    – Ενοίκιο χαλύβδινης φιάλης: Η χρέωση δεν περιλαμβάνεται στο παρατηρητήριο τιμών. Τιμή σε
    ευρώ (€) ανά φιάλη ανά μήνα ή σε (€) ανά φιάλη ανά ημέρα.
    – Ενοίκιο φιάλης αλουμινίου τύπου 1: Η χρέωση δεν περιλαμβάνεται στο παρατηρητήριο τιμών. Τιμή σε ευρώ (€) ανά φιάλη ανά μήνα ή σε (€) ανά φιάλη ανά ημέρα.
    – Ενοίκιο φιάλης αλουμινίου τύπου 2: Η χρέωση δεν περιλαμβάνεται στο παρατηρητήριο τιμών. Τιμή σε ευρώ (€) ανά φιάλη ανά μήνα ή σε (€) ανά φιάλη ανά ημέρα.
    – Υδραυλική δοκιμή χαλύβδινης φιάλης: Η χρέωση δεν περιλαμβάνεται στο παρατηρητήριο τιμών.
    Τιμή σε ευρώ (€) ανά φιάλη.
    – Υδραυλική δοκιμή φιάλης αλουμινίου: Η χρέωση δεν περιλαμβάνεται στο παρατηρητήριο τιμών.
    Τιμή σε ευρώ (€) ανά φιάλη.
    – Αντικατάσταση κοινού κλείστρου: Η χρέωση δεν περιλαμβάνεται στο παρατηρητήριο τιμών. Τιμή
    σε ευρώ (€) ανά κλείστρο.
    – Αντικατάσταση ειδικού κλείστρου: Η χρέωση δεν περιλαμβάνεται στο παρατηρητήριο τιμών. Τιμή
    σε ευρώ (€) ανά κλείστρο.
    – Τοποθέτηση μεταλλικού καλύπτρου: Η χρέωση δεν περιλαμβάνεται στο παρατηρητήριο τιμών.
    Τιμή σε ευρώ (€) ανά μεταλλικό κάλυπτρο.
    – Τοποθέτηση πλαστικού καλύπτρου: Η χρέωση δεν περιλαμβάνεται στο παρατηρητήριο τιμών.
    Τιμή σε ευρώ (€) ανά πλαστικό κάλυπτρο.
    – Απλή βαφή φιάλης: Η χρέωση δεν περιλαμβάνεται στο παρατηρητήριο τιμών. Η χρέωση δεν
    περιλαμβάνεται στο παρατηρητήριο τιμών. Τιμή σε ευρώ (€) ανά φιάλη.
    – Ηλεκτροστατική βαφή φιάλης: Η χρέωση δεν περιλαμβάνεται στο παρατηρητήριο τιμών. Τιμή σε
    ευρώ (€) ανά φιάλη.
    – Υποχρεωτική καταστροφή ακατάλληλης φιάλης αερίων (Βάσει της Υ.Α. Αριθ. Α.Π. Β 10451/929/88 – Άρθρο 14o): Η χρέωση δεν περιλαμβάνεται στο παρατηρητήριο τιμών. Τιμή
    σε ευρώ (€) ανά φιάλη.

    Με την πεποίθηση ότι μετά την παρούσα διαβούλευση, οι διακηρύξεις για τη προμήθεια ιατρικών αερίων για τις ανάγκες του Νοσοκομείου σας, θα οδηγούν στην δημιουργία αμφοτεροβαρών συμβάσεων όπου θα περιγράφονται με σαφήνεια οι όροι και οι υποχρεώσεις αμφοτέρων των συμβαλλομένων και θα καταρτίζονται με γνώμονα:
    – την προστασία του γενικότερου Δημοσίου συμφέροντος,
    – την προστασία της Δημόσιας Υγείας,
    – την επίτευξη διευρυμένης συμμετοχής αξιόπιστων προμηθευτών σε όφελος του υγιούς και αμερόληπτου ανταγωνισμού,
    – την εξάλειψη ασαφειών και δυσνοήσεων που οδηγούν σε καθυστέρηση ή και ακύρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας ευελπιστούμε ότι ανταποκριθήκαμε επαρκώς και αποτελεσματικά στην πρόσκλησή σας.

    Παραμένουμε στη διάθεσή σας για συμπληρωματικές ή διευκρινιστικές πληροφορίες.

  2. AIR LIQUIDE HELLAS
    Μέρος Α’
    Ε312/ΑΧ
    Μαρούσι, 2 Ιουνίου 2017

    ΘΕΜΑ: Α’ φάση δημόσιας διαβούλευσης τεχνικών προδιαγραφών για την προμήθεια Ιατρικών Αερίων.

    Κύριοι,
    ευχαριστούμε που μέσω της πρόσκλησής σας με αρ. Πρωτ.:11032 της 18/05/2017 μας δίνετε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε στην Α’ φάση δημόσιας διαβούλευσης για την κατάρτιση τεχνικών προδιαγραφών προμήθειας ιατρικών αερίων.

    Μετά την ανάγνωση των όρων όπως παρατίθενται στο προς διαβούλευση κείμενο του Νοσοκομείου σας σας υποβάλλουμε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις ως ακολουθεί:

    Σελίδα 3.Εδάφιο 1.2.ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΡΟΥ ΟΞΥΓΟΝΟΥ
    Η χωρητικότητα της δεξαμενής δεν είναι δυνατόν να προδιαγράφεται από τους διαγωνιζόμενους, διότι αυτοί δεν γνωρίζουν τα στοιχεία διαστασιολόγησης (μέση μηνιαία κατανάλωση,μέγιστη ωριαία κατανάλωση,διάρκεια της μέγιστης ωριαίας κατανάλωσης,ημερήσια συχνότητα επαναλήψεων ζήτησης της μέγιστης ωριαίας κατανάλωσης).Ακόμη και αν όμως το Νοσοκομείο έχει μεριμνήσει τα ανωτέρω στοιχεία να αναγράφονται στην διακήρυξη, ο διαγωνιζόμενος δεν είναι σε θέση να γνωρίζει την αντοχή της βάσης έδρασης της δεξαμενής η οποία έχει κατασκευαστεί από το Νοσοκομείο ώστε να προτείνει το κατάλληλο μέγεθος που θα πληροί το σύνολο των προϋποθέσεων.
    Κατά συνέπεια η χωρητικότητα της δεξαμενής σε λίτρα (lit) υγρού οξυγόνου πρέπει να προδιαγράφεται από το Νοσοκομείο και να αναγράφεται στην διακήρυξη με την διατύπωση.

    Το Ίδρυμα λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία κατανάλωσης υγρού ιατρικού οξυγόνου, την επιθυμητή αυτονομία και την αντοχή της υπάρχουσας βάσης έδρασης, καθορίζει ότι η χωρητικότητα της δεξαμενής που ο προμηθευτής υποχρεούται να εγκαταστήσει για την αποθήκευση υγρού ιατρικού οξυγόνου ανέρχεται σε περίπου ………… λίτρα (lit).

    Η χωρητικότητα της δεξαμενής πρέπει να προσδιορίζεται σε περίπου ……lit, διότι οι strd χωρητικότητες των κατασκευαστών κρυογενικών δεξαμενών δεν είναι ταυτόσημες. Για παράδειγμα αν το Νοσοκομείο διαστασιολογήσει την χωρητικότητα της δεξαμενής σε 10.000 lit τα πλησιέστερα μεγέθη δεξαμενών ανάλογα με τον κατασκευαστή μπορεί να ποικίλουν από 9.000-11.000 lit. Επομένως ο αυστηρός ακριβής προσδιορισμός της χωρητικότητας ενδεχομένως να περιορίζει το εύρος του ανταγωνισμού χωρίς να συντρέχει ουσιαστικός λόγος.

    Σελίδα 4.Εδάφιο 1.5.ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΥΓΡΟΥ ΟΞΥΓΟΝΟΥ
    Ο προμηθευτής οφείλει να παρακολουθεί τη στάθμη του υγρού οξυγόνου στην δεξαμενή.
    Ακόμη και αν ο προμηθευτής τοποθετήσει σύστημα τηλεπαρακολούθησης της στάθμης υγρού ιατρικού οξυγόνου στη δεξαμενή,το Νοσοκομείο πρέπει και οφείλει να παρακολουθεί επίσης την στάθμη της δεξαμενής ώστε να διεκπεραιώνει έγκαιρα τις παραγγελίες αναπλήρωσης της δεξαμενής. Η διαδικασία για την έκδοση παραγγελίας αναπλήρωσης της δεξαμενής απαιτεί χρόνο ανάλογα με τις εσωτερικές διαδικασίες του Νοσοκομείου. Επομένως το Νοσοκομείο πρέπει να παρακολουθεί την στάθμη της δεξαμενής και ανάλογα με τη εποχική κατανάλωση και το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την έκδοση της παραγγελίας να εκκινεί έγκαιρα την διαδικασία λαμβάνοντας υπόψη και τον χρόνο εκτέλεσης της παραγγελίας.
    Κατά συνέπεια ο σχετικός όρος της διακήρυξης θα πρέπει να διαμορφωθεί ως ακολουθεί ώστε να περιλαμβάνει τις εκατέρωθεν υποχρεώσεις στο ευαίσθητο θέμα της έγκαιρης αναπλήρωσης της δεξαμενής με υγρό ιατρικό οξυγόνο.

    Α. Το Ίδρυμα οφείλει να παρακολουθεί σε ημερήσια βάση τη στάθμη του υγρού ιατρικού οξυγόνου στην δεξαμενή και να ειδοποιεί τον ανάδοχο προς πλήρωση αυτής, υποβάλλοντας έγγραφη παραγγελία. Ως όριο ασφαλείας ορίζεται το 30% της πληρότητας της δεξαμενής.

    Β. Το υγρό ιατρικό οξυγόνο θα μεταφέρεται με βυτιοφόρο όχημα του ανάδοχου προμηθευτή και θα παραδίδεται στο συγκρότημα κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. Το Ίδρυμα οφείλει να διασφαλίσει την απρόσκοπτη και ασφαλή πρόσβαση του βυτιοφόρου οχήματος στο χώρο του συγκροτήματος.

    Γ. Η παράδοση του υγρού ιατρικού οξυγόνου θα γίνεται ενώπιον τριμελούς επιτροπής εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών από την έγγραφη και σύμφωνη με το Π.Δ. 113/2010 παραγγελίας του Ιδρύματος, για συγκεκριμένη ποσότητα. Το πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής θα κοινοποιείται στον προμηθευτή το αργότερο εντός εντός τριών (3) εργασίμων ημερών από την παράδοση της ποσότητας του υγρού ιατρικού οξυγόνου. Ο προμηθευτής δεσμεύεται ότι σε έκτακτες περιπτώσεις θα τροφοδοτήσει το Ίδρυμα με υγρό οξυγόνο το ταχύτερο δυνατό.

    Σελίδα 6.Εδάφιο 2.3.παραγραφος 5
    Ο προμηθευτής θα προβαίνει σε όλους τους αντίστοιχους ελέγχους για τις φιάλες ιδιοκτησίας του ή του Νοσοκομείου αχρεωστήτως.

    Ο προμηθευτής υποχρεούται σε έλεγχο όλων των φιαλών που παραλαμβάνει είτε είναι ιδιοκτησίας του είτε είναι ιδιοκτησίας του Νοσοκομείου προκειμένου να διαπιστωθεί η καταλληλότητα τους σύμφωνα με την ΑΠ Β 10451/929/88 υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 370/Τεύχος Β’/9‐6‐88).
    Αυτός ο έλεγχος είναι υποχρεωτικός και παρέχεται αχρεωστήτως.
    Συνεπώς, ο ανωτέρω όρος της διακήρυξης θα πρέπει να διατυπωθεί ως ακολουθεί ώστε να περιγράφεται η διαδικασία στο σύνολό της και όχι αποσπασματικά:

    Οι φιάλες είτε είναι ιδιοκτησίας του Ιδρύματος, είτε του προμηθευτή, θα υπόκεινται κάθε φορά από τον προμηθευτή σε έλεγχο παραλαβής πριν την εμφιάλωση τους, προκειμένου να διαπιστωθεί η καταλληλότητα τους σύμφωνα με την ΑΠ Β 10451/929/88 υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 370/Τεύχος Β’/9‐6‐88).

    Στις φιάλες ιδιοκτησίας του Ιδρύματος, σε περιπτώσεις που απαιτείται, θα πραγματοποιούνται οι κάτωθι εργασίες με το αντίστοιχο κόστος εργασίας, που θα περιλαμβάνεται στην οικονομική προσφορά του προμηθευτή:

    ● Έλεγχος υδραυλικής δοκιμής φιαλών.
    ● Αντικατάσταση κλείστρου. Τα κλείστρα των φιαλών θα είναι καινούργια και θα πληρούν τους κανόνες καλής λειτουργίας και ασφάλειας και τις προδιαγραφές του ΕΛΟΤ.
    ● Τοποθέτηση / Αντικατάσταση καλύπτρου ασφαλείας κλείστρου φιάλης.
    ● Χρωματισμός φιάλης με το κατάλληλο κωδικό χρώμα όπως προβλέπεται από τον ΕΛΟΤ.
    ● Υποχρεωτική καταστροφή ακατάλληλων φιαλών αερίων για ιατρική χρήση (βάσει της Υ.Α. Αριθ.Α.Π.Β 10451/929/88 ‐ Άρθρο 14o), κατόπιν έγγραφης ενημέρωσης του Νοσοκομείου ώστε να προβεί στις απαραίτητες διαδικαστικές ενέργειες καταστροφής και αντικατάστασης αυτών.

    Στις φιάλες που χορηγούνται από τον προμηθευτή στο Ίδρυμα προς ενοικίαση, θα πραγματοποιούνται από τον προμηθευτή οι ίδιες ως ανωτέρω χρεώσεις, χωρίς επιβάρυνση του Ιδρύματος.

    Για τη διατήρηση της συνέχειας και της συνέπειας των συμμετοχών της εταιρείας μας στο σύνολο σχεδόν των διαβουλεύσεων των Ιδρυμάτων και των Φορέων Υγείας και στην προσπάθειά μας να συμβάλουμε στην κατάρτιση ενιαίων προδιαγραφών προμήθειας ιατρικών αερίων, σας υποβάλλουμε κατωτέρω :

    – πρότασή μας για την δομή του κειμένου των τεχνικών προδιαγραφών και
    – επισημάνσεις μας για την κατάρτιση του προϋπολογισμού και των λοιπών όρων της διακήρυξης που σχετίζονται με τις τεχνικές προδιαγραφές

    Α.ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΤΗΣ AIR LIQUIDE HELLAS AEBA

    ΕΙΣΑΓΩΓΗ
    Τα ιατρικά αέρια ανάλογα με τις προδιαγραφές των ποιοτικών τους χαρακτηριστικών, την μέθοδο παραγωγής των, την συσκευασία αποθήκευσης, τον τρόπο μεταφοράς των και την τελική τους χρήση, ταξινομούνται σε έξι (6) κύριες κατηγορίες ομοειδών επί το πλείστον ειδών.

    Κατηγορία 1.Υγρό ιατρικό οξυγόνο (LOx) σε δεξαμενή άνω των 1.000 lit

    Κατηγορία 2. Εμφιαλωμένα αέρια ιατρικής χρήσης, μίγματα εμφιαλωμένων αερίων ιατρικής χρήσης και συναφείς με τα εμφιαλωμένα αέρια ιατρικής χρήσης υπηρεσίες. Σε περίπτωση που το εκάστοτε Ίδρυμα επιθυμεί πλέον της προμήθειας αερίων για ιατρική χρήση και την προμήθεια βιομηχανικών αερίων επιπροσθέτως, τότε δύναται να συμπεριλάβει τα βιομηχανικά εμφιαλωμένα αέρια στους πίνακες προϋπολογισμού και οικονομικής προσφοράς της Κατηγορίας 2, αφού όμως προδιαγράψει επακριβώς και αναλυτικά την ζητούμενη ποιότητα αερίου.
    Σημείωση: Τα αέριο εμφιαλωμένο ήλιο (He) όταν ζητείται για την διαδικασία ψύξης μαγνήτη μαγνητικού τομογράφου MRI, θα προσφέρεται στην Κατηγορία 4 μαζί με το υγρό ήλιο, διότι πρέπει να διατίθεται από τον ίδιο προμηθευτή που θα προσφέρει και για το υγρό ήλιο.

    Κατηγορία 3. Υγρό ιατρικό άζωτο για πλήρωση κρυογενικών δοχείων και συναφείς υπηρεσίες.

    Κατηγορία 4. Υγρό ιατρικό άζωτο σε δεξαμενή άνω των 1.000 lit και συναφείς υπηρεσίες.

    Κατηγορία 5. Υγρό και Αέριο Ήλιο (LHe) για την ψύξη μαγνήτη ΜRI και συναφείς υπηρεσίες.

    Κατηγορία 6. Συγκρότημα επιτόπιας παραγωγής αναπνευστικού αέρα.

    Η ως άνω ταξινόμηση πρέπει να αποτελέσει την βάση για την ομαδοποίηση των ειδών στους πίνακες τεχνικής προσφοράς, προϋπολογισμού και οικονομικής προσφοράς κάθε διαγωνισμού. Η κατηγοριοποίηση των ειδών αποτελεί σημαντικό παράγοντα αντικειμενικής αξιολόγησης των διαγωνιζομένων, διότι δημιουργεί κοινό, αντικειμενικό πλαίσιο στη βάση του οποίου οι προσφορές γίνονται ευθέως συγκρίσιμες επί ομοειδών τεχνικών χαρακτηριστικών των ζητούμενων ειδών. Ο εκάστοτε φορέας διενέργειας του διαγωνισμού μπορεί εύκολα κατά περίπτωση, να επιλέξει ανάλογα με τις τρέχουσες η και τις μελλοντικές του ανάγκες, την κατηγορία ή τις κατηγορίες που θα συμπεριλάβει στον διαγωνισμό κατά την κρίση του.

    Οι τρέχουσες ανάγκες του Νοσοκομείου σας καλύπτονται από τις προδιαγραφές των κατηγοριών 1,2 και 3 οι οποίες αναλύονται διεξοδικά κατωτέρω.

    Α.1.ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 1:ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΥΓΡΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΣΕ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΑΝΩ ΤΩΝ 1.000 LIT

    Α.1.1.ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ-ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗ

    Το προσφερόμενο υγρό οξυγόνο θα πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές που καθορίζονται από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Φαρμακοποιία:
    – Ιατρικό Οξυγόνο (Αρ. Μονογραφίας 0417): Ο2 ≥ 99,5%, CO2 ≤ 300ppm, CO ≤ 5ppm, H2O ≤67ppm

    Οι προμηθευτές υγρού ιατρικού οξυγόνου θα πρέπει να διαθέτουν και να καταθέσουν επί ποινή αποκλεισμού:

    – άδεια παραγωγής υγρού οξυγόνου για ιατρική χρήση από τον ΕΟΦ,
    – πιστοποιητικό κατά ISO 9001: 2008 για παραγωγή, διανομή και εμπορία υγροποιημένου ιατρικού οξυγόνου.

    Επιπλέον, θα πρέπει να τηρούνται από τον προμηθευτή, όλες οι διαδικασίες μεταφοράς και φορτοεκφόρτωσης του εν ισχύ ADR επικίνδυνων υλικών.

    Α.1.2. ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΚΙ ΕΞΑΕΡΙΩΣΗΣ
    ΥΓΡΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΟΞΥΓΟΝΟΥ

    Α.1.2.1.Το υγρό ιατρικό οξυγόνο θα αποθηκεύεται σε υγρή μορφή, θα εξαερώνεται και θα τροφοδοτείται στο δίκτυο αερίου οξυγόνου του Νοσοκομείου, μέσω του συγκροτήματος αποθήκευσης κι εξαερίωσης υγρού ιατρικού οξυγόνου.

    Το συγκρότημα αποθήκευσης κι εξαερίωσης υγρού ιατρικού οξυγόνου θα αποτελείται από:

    – την (τις) κρυογενική (ές) δεξαμενή (ές) αποθήκευσης αυτού,
    – τον (τους) εξαεριωτή (ές) του υγρού ιατρικού οξυγόνου σε αέριο,
    – όλα τα απαιτούμενα όργανα λειτουργίας, ενδείξεων και ασφαλείας της δεξαμενής, όπως όργανο ένδειξης της πίεσης της αέριας φάσης του υγρού οξυγόνου, δείκτης στάθμης του περιεχόμενου στη δεξαμενή υγρού οξυγόνου κτλ.

    Α.1.2.2.Η κατασκευή, οι έλεγχοι και η εγκατάσταση της δεξαμενής υγρού οξυγόνου, θα πρέπει να ικανοποιούν πλήρως τις απαιτήσεις της Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 2491/86 (όπως αυτή εγκρίθηκε με την αριθμ. πρωτ. Δ 13/ 403/ 25-8-1988 Απόφαση του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ) καθώς και την μεταγενέστερη ΕΝ ISO 7396-1 (με απόφαση εγκρίσεως ΔΥ8/Β/οικ.115301/26-08-2009).

    Α.1.2.3.Ο (οι) εξαεριωτής (ές) θα είναι κατάλληλα υπολογισμένος (οι) από τον προμηθευτή και κατασκευασμένος (οι) ώστε να αντέχει (ουν) στις προδιαγεγραμμένες πιέσεις και να εξασφαλίζει (ουν) την εξαέρωση της προδιαγεγραμμένης από το Νοσοκομείο ποσότητας υγρού ιατρικού οξυγόνου, στις επικρατούσες στην περιοχή συνθήκες θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας περιβάλλοντος.

    Α.1.2.4.Το Νοσοκομείο λαμβάνοντας υπόψη την μέση μηνιαία κατανάλωση υγρού ιατρικού οξυγόνου σε περιόδους αιχμής, την επιθυμητή αυτονομία και την αντοχή της υπάρχουσας βάσης έδρασης, καθορίζει ότι η χωρητικότητα της (των) δεξαμενής (ών) που ο προμηθευτής υποχρεούται να εγκαταστήσει για την αποθήκευση υγρού ιατρικού οξυγόνου ανέρχεται σε περίπου …………. λίτρα (lit).
    Α.1.3.ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΚΙ ΕΞΑΕΡΙΩΣΗΣ
    ΥΓΡΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΟΞΥΓΟΝΟΥ

    Α.1.3.1.Η εγκατάσταση του συγκροτήματος της δεξαμενής υγρού ιατρικού οξυγόνου θα πραγματοποιηθεί με έξοδα του αναδόχου στον καθορισμένο από το Νοσοκομείο χώρο, επί της βάσης στήριξης που έχει υποδείξει το Νοσοκομείο και θα πρέπει να ικανοποιεί πλήρως τις απαιτήσεις της ΤΟΤΕΕ 2491/86 όπως αυτή εγκρίθηκε με την αριθμ. πρωτ. Δ 13/ 403/ 25-8-1988 Απόφαση του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ, καθώς και την μεταγενέστερη EN ISO 7396-1 (με απόφαση εγκρίσεως ΔΥ 8/Β/οικ.115301/26-08-2009).

    Ο χώρος εγκατάστασης του συγκροτήματος αποθήκευσης και εξαερίωσης υγρού ιατρικού οξυγόνου, που έχει υποδειχτεί από το Νοσοκομείο, πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις όπως προδιαγράφονται στο παράρτημα 4Α της ΤΟΤΕΕ 2491/86 και στην παράγραφο 3 της ΔΥ 8/Β/οικ.115301/26-08-2009 και η βάση έδρασης του συγκροτήματος δεξαμενής κι εξαεριωτών που έχει επίσης υποδειχτεί από το Νοσοκομείο, πρέπει να είναι επαρκής για την έδραση-πάκτωση του εξοπλισμού (δεξαμενή-εξαεριωτές).Σε αντίθετη περίπτωση ο προμηθευτής για λόγους ασφαλείας οφείλει να αρνηθεί την εγκατάσταση του εξοπλισμού του και το Νοσοκομείο να προτείνει νέο χώρο ή/και νέα βάση έδρασης-πακτωσης που θα πληρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας εγκαταστάσεων.

    Σε περίπτωση που είτε για λόγους ασφάλειας και για λόγους συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις της Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 2491/86 και της EN ISO 7396-1 είτε για λόγους φυσικών φθορών και παλαιότητας, απαιτούνται έργα διαμόρφωσης των υφισταμένων υποδομών του Ιδρύματος ή ανακατασκευές στον χώρο και στην βάση έδρασης της δεξαμενής, το Νοσοκομείο θα συμπεριλάβει διακριτά στον προϋπολογισμό του τις αντίστοιχες δαπάνες και οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό θα πρέπει να αναλάβουν την υλοποίηση των αντίστοιχων έργων σύμφωνα με την παρεχόμενη από το Νοσοκομείο μελέτη.

    Α.1.3.2.Η κατασκευή, οι έλεγχοι και η εγκατάσταση της δεξαμενής υγρού ιατρικού οξυγόνου, θα πρέπει να ικανοποιούν πλήρως τις απαιτήσεις της Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 2491/86 (όπως αυτή εγκρίθηκε με την αριθμ. πρωτ. Δ 13/ 403/ 25-8-1988 Απόφαση του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ) καθώς και την μεταγενέστερη ΕΝ ISO 7396-1 (με απόφαση εγκρίσεως ΔΥ8/Β/οικ.115301/26-08-2009).

    Α.1.3.3. H πίεση λειτουργίας της δεξαμενής θα είναι κατ’ ελάχιστον 10 barg και η πίεση δοκιμής της κατ’ ελάχιστο 20 barg. Η δεξαμενή θα είναι εφοδιασμένη με όργανο ένδειξης της πίεσης της αέριας φάσης του υγρού οξυγόνου, με δείκτη στάθμης του περιεχόμενου στη δεξαμενή υγρού οξυγόνου, καθώς και όλα τα απαιτούμενα όργανα λειτουργίας, ενδείξεων και ασφαλείας που αναφέρονται στο παράρτημα της Τ.Ο.Τ.Ε.Ε 2491/86 και των ισχυόντων Ευρωπαϊκών και Διεθνών κανονισμών (ΕΝ ISO 7396-1).

    Α.1.3.4. Τα όργανα λειτουργίας ενδείξεων και ασφαλείας του συγκροτήματος δεξαμενής και εξαεριωτών θα είναι κατασκευασμένα από κατάλληλο υλικό αντοχής στην προδιαγεγραμμένη θερμοκρασία και πίεση.

    Α.1.3.5. Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν Prospects της δεξαμενής αποθήκευσης υγρού ιατρικού οξυγόνου, καθώς και τα απαραίτητα πιστοποιητικά δοκιμών και ελέγχου της δεξαμενής από τους έγκυρους πιστοποιημένους οργανισμούς LLOYD’S, BUREAU, VERITAS, TUV ή άλλους διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς. Επίσης θα πρέπει να προσκομίσουν σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία (ΕΟΦ) πιστοποιητικό ποιότητας και καθαρότητας υγρού ιατρικού οξυγόνου, κατάλληλου για ιατρική χρήση από πρόσφατη παραγωγή.

    Α.1.3.6.Ο προμηθευτής θα πρέπει να αναφέρει στην προσφορά του, τον χρόνο παράδοσης σε λειτουργία του συγκροτήματος υγρού ιατρικού οξυγόνου, μετά την έγγραφη ειδοποίηση του Νοσοκομείου, το οποίο θα έχει μεριμνήσει, ώστε ο χώρος εγκατάστασης καθώς και η πρόσβαση σε αυτόν, να είναι επαρκείς και ελεύθεροι.
    Α.1.3.7.Το Νοσοκομείο δεσμεύεται να μην προβεί σε μελλοντικές κατασκευές που ενδεχομένως να περιορίσουν είτε την αρχικά απρόσκοπτη προσβασιμότητα του συγκροτήματος από το βυτιοφόρο όχημα παράδοσης υγρού οξυγόνου είτε να παραβιάζουν τους κανόνες ασφαλούς λειτουργίας αυτού. Σε διαφορετική περίπτωση, αναλαμβάνει το ίδιο τα έξοδα μεταφοράς του συγκροτήματος σε άλλο κατάλληλο χώρο και τα έξοδα σύνδεσής του με το δίκτυο διανομής οξυγόνου του Νοσοκομείου.

    Α.1.3.8.Το συγκρότημα αποθήκευσης-εξαέρωσης υγρού ιατρικού οξυγόνου, θα παραχωρηθεί έναντι μηνιαίου μισθώματος στο Νοσοκομείο για όλη την διάρκεια της σύμβασης, ενώ η κυριότητά του θα παραμείνει στον ανάδοχο προμηθευτή. Ο προμηθευτής θα θέσει την δεξαμενή σε πλήρη και ασφαλή λειτουργία.

    Α.1.3.9.Ο προμηθευτής είναι υποχρεωμένος να συνδέσει το συγκρότημα υγρού ιατρικού ιατρικού οξυγόνου με την αναμονή σύνδεσης του ήδη υπάρχοντος δικτύου σωληνώσεων του Νοσοκομείου, η οποία θα ευρίσκεται πλησίον του χώρου εγκατάστασης του συγκροτήματος. Σε περίπτωση που το Νοσοκομείο επιθυμεί την διασύνδεση του συγκροτήματος υγρού ιατρικού οξυγόνου με ένα ή περισσότερα απομακρυσμένα δίκτυα, τότε ο προμηθευτής υποχρεούται να πραγματοποιήσει το επιπλέον δίκτυο σωληνώσεων, με την επιπλέον χρέωση που θα προβλέπεται διακριτά στον προϋπολογισμό της διακήρυξης.

    Α.1.4.ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ & ΑΠΟΞΗΛΩΣΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΚΙ ΕΞΑΕΡΙΩΣΗΣ ΥΓΡΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΟΞΥΓΟΝΟΥ

    Α.1.4.1.Ο προμηθευτής είναι υποχρεωμένος να διατηρεί τεχνική κάλυψη όλο το 24ωρο και είναι υπεύθυνος για την σωστή και ασφαλή λειτουργία του συγκροτήματος υγρού οξυγόνου, ώστε να εξασφαλίζεται η τροφοδοσία του Νοσοκομείου με την προδιαγεγραμμένη ποσότητα και ποιότητα ιατρικού οξυγόνου στα όρια ευθύνης της εγκατάστασής του.

    Α.1.4.2.Αναλαμβάνει την υποχρέωση να ελέγχει και να συντηρεί το συγκρότημα ιδιοκτησίας του, προσκομίζοντας ανά έτος στην Τεχνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου, έγγραφη έκθεση ελέγχου, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία περί κρυογενικών δεξαμενών. Το Νοσοκομείο δεν φέρει ευθύνη για βλάβη που θα παρουσιαστεί στη δεξαμενή, εκτός εάν αυτή προκληθεί από επεμβάσεις μη εξουσιοδοτημένων ατόμων. Σε έκτακτες περιπτώσεις βλαβών και σε τυχόν συμβάντα που θα προκαλέσουν πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου, ο προμηθευτής υποχρεούται να διαθέτει τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης σε 24ωρη βάση και να έχει τη δυνατότητα να επέμβει σε πέντε (5) ώρες κατά τις εργάσιμες ημέρες και σε δέκα (10) ώρες κατά τις μη εργάσιμες ημέρες και αργίες, από την ώρα ειδοποίησης του.
    Σημείωση: Ο χρόνος επέμβασης είναι συνάρτηση της απόστασης των κέντρων της τεχνικής υπηρεσίας του προμηθευτή από το Ίδρυμα. Η αναθέτουσα αρχή, κατά την κατάρτιση του σχετικού όρου στην διακήρυξη, πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη την παράμετρο αυτή ώστε να διαθέτει ικανά αποθέματα ασφαλείας στην δευτερεύουσα πηγή τροφοδοσίας του Νοσοκομείου.Η παράμετρος αυτή πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από το Νοσοκομείο τόσο στον προσδιορισμό του αποθέματος ασφαλείας του, όσο και στην έγκαιρη έκδοση των παραγγελιών προμήθειας.

    Α.1.4.3.Μετά την καθ΄ οιονδήποτε τρόπο λήξη της σύμβασης, ο προμηθευτής, υποχρεούται να αποξηλώσει και να απομακρύνει τον εξοπλισμό του εντός εύλογου χρονικού διαστήματος από την έγγραφη ειδοποίηση του Νοσοκομείου και κατόπιν συνεννόησης με την αρμόδια υπηρεσία αυτού, η οποία αναλαμβάνει τον συντονισμό των εμπλεκομένων. Τα έξοδα απεγκατάστασης του συγκροτήματος αποθήκευσης κι εξαερίωσης υγρού ιατρικού οξυγόνου, βαρύνουν το Νοσοκομείο, το οποίο σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να έχει δεσμεύσει από τον προϋπολογισμό του την απαιτούμενη δαπάνη.

    Α.1.5. ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ,ΤΟΠΟΣ & ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΥΓΡΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΟΞΥΓΟΝΟΥ

    Α.1.5.1.Το Νοσοκομείο οφείλει να παρακολουθεί σε ημερήσια βάση τη στάθμη του υγρού ιατρικού οξυγόνου στην δεξαμενή και να ειδοποιεί τον ανάδοχο προς πλήρωση αυτής, υποβάλλοντας έγγραφη παραγγελία. Ως όριο ασφαλείας ορίζεται το 30% της πληρότητας της δεξαμενής.

    Α.1.5.2.Το υγρό ιατρικό οξυγόνο θα μεταφέρεται με βυτιοφόρο όχημα του ανάδοχου προμηθευτή και θα παραδίδεται στο συγκρότημα κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. Το Νοσοκομείο οφείλει να διασφαλίσει την απρόσκοπτη και ασφαλή πρόσβαση του βυτιοφόρου οχήματος στο χώρο του συγκροτήματος.

    Α.1.5.3.Η παράδοση του υγρού ιατρικού οξυγόνου θα γίνεται ενώπιον τριμελούς επιτροπής εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών από την έγγραφη και σύμφωνη με το Π.Δ. 113/2010 παραγγελίας του Νοσοκομείου, για συγκεκριμένη ποσότητα. Το πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής θα κοινοποιείται στον προμηθευτή το αργότερο εντός εντός τριών (3) εργασίμων ημερών από την παράδοση της ποσότητας του υγρού ιατρικού οξυγόνου. Ο προμηθευτής δεσμεύεται ότι σε έκτακτες περιπτώσεις θα τροφοδοτήσει το Νοσοκομείο με υγρό οξυγόνο το ταχύτερο δυνατό.
    Σημείωση: Ο χρόνος παράδοσης είναι συνάρτηση της εγγύτητας του Νοσοκομείου στα κέντρα εξυπηρέτησης του προμηθευτή και των ενδεχόμενων συνεργιών που μπορεί να υπάρξουν χάριν μεγάλων καταναλώσεων και αυξημένης πυκνότητας εξυπηρετούμενων Ιδρυμάτων στην ευρύτερη περιοχή.

    Α.1.5.4.Σε περίπτωση ανάγκης έκτακτης παράδοσης για λόγους που δεν ευθύνεται ο προμηθευτής, θα υπάρχει επιπλέον χρέωση, η οποία θα αναφέρεται στην προσφορά του.

    Α.1.6. ΜΕΤΡΗΣΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΥΓΡΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΟΞΥΓΟΝΟΥ

    Α.1.6.1.Η μέτρηση της ποσότητας υγρού ιατρικού οξυγόνου που θα παραδίδεται από τον προμηθευτή και θα παραλαμβάνεται από το Νοσοκομείο, θα πραγματοποιείται με πιστοποιημένο μετρητή του βυτιοφόρου οχήματος του προμηθευτή, σε κυβικά μέτρα (m3). Αν για οποιοδήποτε λόγο απαιτηθεί, ο προμηθευτής υποχρεούται σε ζύγιση της προς παράδοση ποσότητας υγρού οξυγόνου (μια πριν και μια μετά την παράδοση).

    Α.1.6.2.Στην περίπτωση που η ζύγιση πραγματοποιηθεί κατά απαίτηση του Νοσοκομείου, θα διενεργηθεί σε πιστοποιημένη κατάλληλη γεφυροπλάστιγγα, εφόσον διαθέτει το Νοσοκομείο. Σε αντίθετη περίπτωση, τα έξοδα ζύγισης θα βαρύνουν το Νοσοκομείο και η χρησιμοποιούμενη για αυτό το σκοπό γεφυροπλάστιγγα δεν θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη από ένα χιλιόμετρο.
    Στην περίπτωση βλάβης του μετρητή του βυτιοφόρου, τα έξοδα ζύγισης βαρύνουν τον προμηθευτή.

    Οι συντελεστές μετατροπής για το οξυγόνο που ισχύουν προσεγγιστικά είναι οι παρακάτω:

    (υγρή φάση) lt – (αέρια φάση) m3 – (υγρή φάση) kg
    1.00 – 0.85 – 1.141
    0.88 – 0.74 – 1.00
    1.176 – 1.00 – 1.354

    Α.2.ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2:ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΓΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ

    Α.2.1. ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ

    Ο προμηθευτής εμφιαλωμένων αερίων για ιατρική χρήση πρέπει με ποινή απόρριψης να καταθέσει στην προσφορά του τα κάτωθι δικαιολογητικά:

    – Άδεια παραγωγής και εμφιάλωσης από τον Ε.Ο.Φ. για κάθε ένα από τα προσφερόμενα ιατρικά αέρια: σύμφωνα με τις Αρχές & Κανόνες Καλής Παραγωγής όπως υπαγορεύονται από την απόφαση Δ.Σ. ΕΟΦ 62060 (ΦΕΚ 1586/Β`/30.9.2010).

    – Πιστοποιητικό κατά ISO 9001: 2008 για παραγωγή, εμφιάλωση, διανομή και εμπορία ιατρικών αερίων.

    – Πιστοποιητικό έγκρισης συστήματος ποιότητας από την ΕΒΕΤΑΜ αναφορικά με τη διενέργεια περιοδικών επιθεωρήσεων (υδραυλική δοκιμή) και εκτάκτων ελέγχων φιαλών, σύμφωνα με τις οδηγίες 2010/35/ΕΕ και 2008/68/ΕΚ.

    Επιπροσθέτως, θα πρέπει να τηρεί όλες τις διαδικασίες μεταφοράς/φορτοεκφόρτωσης του εν ισχύ ADR επικίνδυνων υλικών.

    Α.2.2. ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΓΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ
    Τα προσφερόμενα αέρια για ιατρική χρήση, πρέπει πληρούν τις προδιαγραφές που καθορίζονται από την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή Φαρμακοποιία, ως εξής:

    – Ιατρικό Οξυγόνο (Αρ. Μονογραφίας 0417): Ο 2 ≥ 99,5%, CO 2 ≤ 300 ppm, CO ≤ 5 ppm, H 2 O≤67 ppm.
    – Ιατρικός Συνθετικός Αέρας (Αρ. Μονογραφίας 1684): Ο 2 19,95‐23,63% (υπόλοιπο Ν2), H 2 O≤67 ppm.
    – Ιατρικό Άζωτο (Αρ. Μονογραφίας 1247): Ν 2 ≥ 99,5%, CO 2 ≤ 300 ppm, CO ≤ 5 ppm, H2O ≤ 67 ppm, Ο2 ≤ 50 ppm
    – Ιατρικό Πρωτοξείδιο του Αζώτου (Αρ. Μονογραφίας 0416): Ν2 Ο≥ 98,0%, CO2 ≤ 300 ppm, CO≤5 ppm ΝΟ x ≤ 2 ppm, H2O ≤67 ppm
    – Ιατρικό Διοξείδιο του Άνθρακα (Αρ. Μονογραφίας 0375): CO2 ≥ 99,5%, CO ≤ 5 ppm, ΝO Χ ≤ 2 ppm, Συνολικό θείο ≤ 1 ppm, H2O ≤67 ppm

    Σημείωση: Το προϊόν (όνομα υλικού) που έχει καταχωρηθεί στο παρατηρητήριο τιμών φέρει την περιγραφή διοξείδιο του άνθρακα βιομηχανικής χρήσης, γεγονός που δημιουργεί ασάφεια τόσο στον
    προσφέροντα ιατρικά αέρια όσο και στον αιτούντα (αναθέτουσα αρχή).
    Λανθάνει το ενδεχόμενο η αναθέτουσα αρχή να αιτείται διοξείδιο του άνθρακα για ιατρική χρήση και ο διαγωνιζόμενος να προσφέρει διοξείδιο του άνθρακα για βιομηχανική χρήση, με συνέπεια να διακυβεύεται τόσο διασφάλιση της καταλληλότητας του τελικού προϊόντος, όσο και η επί ταυτοσήμων προδιαγραφών απόφαση για την κατακύρωση του είδους.
    Κατά συνέπεια, όταν η αναθέτουσα αρχή αιτείται την προμήθεια διοξειδίου του άνθρακα, οφείλει να αποσαφηνίζει εγγράφως και αναλυτικά την ποιότητα του προϊόντος (ιατρικής ή βιομηχανικής χρήσης).

    Α.2.3. ΦΙΑΛΕΣ ΑΕΡΙΩΝ ΓΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ
    Α.2.3.1. Οι φιάλες αερίων για ιατρική χρήση:

    Θα πρέπει να πληρούν τις αυστηρές προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Ελληνικής νομοθεσίας, καθώς και τα προβλεπόμενα από την ΑΠ Β 10451/929/88 υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 370/Τεύχος Β’/9‐6‐88).
    Θα πρέπει να είναι κυλινδρικές για την αποθήκευση του αερίου σε αμιγώς αέρια μορφή ή υγροποιημένου υπό πίεση και να είναι κατασκευασμένες από ειδικό χάλυβα και σε ειδικές περιπτώσεις φορητές, από αλουμίνιο, όπως οι φιάλες ιατρικού οξυγόνου χωρητικότητας ≤ 2m3 και πίεσης 200bar που χορηγούνται με μίσθωση για τις διακομιδές των ασθενών ή για χρήση κοντά σε μηχανήματα που οι χαλύβδινες φιάλες προκαλούν επιπλοκές (πχ. μαγνητικό τομογράφο, MRI).
    Η πίεση λειτουργίας των, ανάλογα με το είδος των αερίων ιατρικής χρήσης που περιέχουν και τα οποία βρίσκονται σε αέρια μορφή, θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή της φιάλης.
    Θα πρέπει να φέρουν κατάλληλα κλείστρα ασφαλείας και σημάνσεις (χρωματικές και αναγραφόμενες ενδείξεις) σχετικές με την τυποποίηση των φιαλών και τα αέρια που περιέχουν, σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 1089‐3 και την Υ.Α. 10451/929/88 ΦΕΚ 370/Β/9‐6‐88, όπως αυτή τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με την Υ.Α. 12502/206/89 (ΦΕΚ 466/Β/13‐6‐89).

    Α.2.3.2. Ειδικότερα οι φορητές φιάλες αλουμινίου για οξυγόνο ιατρικής χρήσης, χωρητικότητας ≤ 2 m3 και πίεσης 200bar, που θα χορηγούνται με μίσθωση για τις διακομιδές των ασθενών, μπορεί να είναι δύο τύπων όπως περιγράφονται κατωτέρω:

    Τύπος 1:Φιάλη αλουμινίου με ενσωματωμένο ρυθμιστή πίεσης και κλείστρο με ενσωματωμένα:

    – ρυθμιστή ροής με ένδειξη lit/min και διαβάθμιση ανά 0,5lit/min,
    – έξοδο ροής κατάλληλη για σύνδεση ρινικού καθετήρα ή μάσκας οξυγόνου,
    – βαλβίδα ελάχιστης εναπομένουσας πίεσης, που διασφαλίζει ότι η φιάλη δεν θα επιμολυνθεί με νερό ή άλλους επιμολυντές,
    – ταχυσύνδεσμο (λήψη) για απευθείας χρήση σε αναπνευστήρα ή σε αναισθησιολογικά μηχανήματα χειρουργείου,
    – μετρητή πίεσης που δείχνει το περιεχόμενο της φιάλης, ακόμη και όταν η κύρια βαλβίδα είναι κλειστή.

    Το ενσωματωμένο κλείστρο θα φέρει προστατευτικό κάλυμμα με χερούλι για την εύκολη μετακίνηση του προϊόντος.
    Η φιάλη θα διαθέτει ειδικό βραχίονα για την ασφαλή και εύκολη ανάρτησή της σε φορείο/κρεβάτι ή τροχήλατη καρέκλα.
    Η φιάλη θα είναι συμβατή για χρήση σε μαγνητικό τομογράφο (MRI).
    Πάνω στη φιάλη θα υπάρχει επικολλημένο φυλλάδιο οδηγιών σωστής και ασφαλούς χρήσης του προϊόντος καθώς και τηλέφωνα επικοινωνίας σε περίπτωση πιθανού προβλήματος με το προϊόν.

    Τύπος 2. Φιάλη αλουμινίου μ’ ενσωματωμένο κλείστρο, ρυθμιστή πίεσης, ροόμετρο και ηλεκτρονική ένδειξη υπολειπόμενης ποσότητας οξυγόνου και υπολειπόμενου χρόνου λειτουργίας της φιάλης με βασικά χαρακτηριστικά λειτουργίας:

    – Ενσωματωμένο ρυθμιστή πίεσης και ροόμετρο, παροχής οξυγόνου και λήψη λειτουργίας αναπνευστήρα όγκου.
    – Ενσωματωμένο κλείστρο πλήρως προστατευμένο για επιπλέον ασφάλεια σε σχέση με τις συμβατικές φιάλες.
    – Ηλεκτρονική ένδειξη (TIPI) υπολειπόμενης ποσότητας ιατρικού οξυγόνου στην φιάλη ακόμη και όταν η φιάλη είναι κλειστή και υπολειπόμενου χρόνου λειτουργίας ανάλογα με την ρύθμιση παροχής, κατά τη διάρκεια χρήσης της φιάλης που παρέχει τη δυνατότητα χρήσης της μέγιστης ποσότητας του περιεχομένου οξυγόνου σε σχέση με τις συμβατικές φιάλες.
    – Οπτικο-ηχητικό συναγερμό αναφορικά με την υπολειπόμενη ποσότητα ιατρικού οξυγόνου και τον υπολειπόμενο χρόνο χρήσης για άμεση ενημέρωση του χρήστη.
    – Εργονομικό άγκιστρο στήριξης στην κλίνη ή σε τροχήλατο φορείο ή αμαξίδιο μεταφοράς ασθενούς.
    – Εργονομικά σχεδιασμένη χειρολαβή για εύκολη μετακίνηση της φιάλης.
    – Σύστημα αντιολίσθησης για μεγαλύτερη προστασία της φιάλης σε περίπτωση πτώσης.
    – Διακόπτης on/off για ασφαλέστερη λειτουργία και αποφυγή τυχαίας ενεργοποίησης ή απενεργοποίησης του ροομέτρου.
    – Ενσωματωμένο κάλυμμα ασφαλείας.
    – Ετικέτα οδηγιών χρήσης επί της φιάλης που βοηθά τους νέους χρήστες για την ασφαλή χρήση και το σωστό χειρισμό αυτής.
    – Διαβαθμισμένη παροχή από 0-15 lt/min
    – Συμβατότητα με χρήση μαγνητικού τομογράφου (MRI) επειδή το υλικό κατασκευής είναι αλουμίνιο και όχι χάλυβας που δεν παρουσιάζει συμβατότητα με τη χρήση μαγνητικού τομογράφου.

    Πάνω στη φιάλη θα υπάρχει επικολλημένο φυλλάδιο οδηγιών σωστής και ασφαλούς χρήσης του προϊόντος καθώς και τηλέφωνα επικοινωνίας σε περίπτωση πιθανού προβλήματος με το προϊόν.

    Α.2.3.3. Οι φιάλες είτε είναι ιδιοκτησίας του Νοσοκομείου, είτε του προμηθευτή, θα υπόκεινται κάθε φορά από τον προμηθευτή σε έλεγχο παραλαβής πριν την εμφιάλωση τους, προκειμένου να διαπιστωθεί η καταλληλότητα τους σύμφωνα με την ΑΠ Β 10451/929/88 υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 370/Τεύχος Β’/9‐6‐88).

    Α.2.3.4. Στις φιάλες ιδιοκτησίας του Νοσοκομείου, σε περιπτώσεις που απαιτείται, θα πραγματοποιούνται οι κάτωθι εργασίες με το αντίστοιχο κόστος εργασίας, που θα περιλαμβάνεται στην οικονομική προσφορά του προμηθευτή:

    – Έλεγχος υδραυλικής δοκιμής φιαλών.
    – Αντικατάσταση κλείστρου. Τα κλείστρα των φιαλών θα είναι καινούργια και θα πληρούν τους κανόνες καλής λειτουργίας και ασφάλειας και τις προδιαγραφές του ΕΛΟΤ.
    – Τοποθέτηση / Αντικατάσταση καλύπτρου ασφαλείας κλείστρου φιάλης.
    – Χρωματισμός φιάλης με το κατάλληλο κωδικό χρώμα όπως προβλέπεται από τον ΕΛΟΤ.
    – Υποχρεωτική καταστροφή ακατάλληλων φιαλών αερίων για ιατρική χρήση (βάσει της Υ.Α. Αριθ.Α.Π.Β 10451/929/88 ‐ Άρθρο 14o), κατόπιν έγγραφης ενημέρωσης του Νοσοκομείου ώστε να προβεί στις απαραίτητες διαδικαστικές ενέργειες καταστροφής και αντικατάστασης αυτών.

    Στις φιάλες που χορηγούνται από τον προμηθευτή στο Νοσοκομείο προς ενοικίαση, θα πραγματοποιούνται από τον προμηθευτή οι ίδιες ως ανωτέρω χρεώσεις, χωρίς επιβάρυνση του Ιδρύματος.

    Παραμένουμε στη διάθεσή σας για συμπληρωματικές ή διευκρινιστικές πληροφορίες.