Main menu

1 σχόλιο

  1. Προτείνουμε επιπλέον από τις ήδη δημοσιευμένες, τις εξείς τεχνικές προδιαγραφές προκειμένου να είναι πλήρεις και σύμφωνες με την ισχύουσα Νομοθεσία :

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ

    ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΔΟΧΟΥ

    Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις και να προσκομίσουν τα έξης δικαιολογητικά, τα οποία θα πρέπει να βρίσκονται στον φάκελο της τεχνικής – οικονομικής προσφοράς, επί ποινής αποκλεισμού:

    ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ

    Ο υποψήφιος Ανάδοχος θα πρέπει επί ποινή αποκλεισμού να κατέχει τα κάτωθι πιστοποιητικά εν ισχύ, τα οποία και θα υποβάλλει σε επικυρωμένα αντίγραφα με την κατάθεση της τεχνικής προσφοράς:

    – Πιστοποιητικό EN ISO 9001:2008 – Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας για τις εργασίες συντήρησης και επισκευής ανελκυστήρων ή ισοδύναμο.
    – Πιστοποιητικό OHSAS 18001:2007 ή ΕΛΟΤ 1801:2008 – Σύστημα Διαχείρισης Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία ή ισοδύναμο.
    – Πιστοποιητικό EN ISO 14001:2004 – Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ή ισοδύναμο.

    Τα παραπάνω πιστοποιητικά θα πρέπει να έχουν εκδοθεί από διαπιστευμένο οργανισμό πιστοποίησης.

    ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ

    Λόγω του μεγέθους και της κρισιμότητας του χώρου και του εξοπλισμού, οι διαγωνιζόμενοι προκειμένου να γίνουν δεκτοί στον διαγωνισμό πρέπει να πληρούν ένα ελάχιστο επίπεδο εμπειρίας και αξιοπιστίας που θα διαπιστώνεται από τα παρακάτω:

    – υποβολή καταλόγου των εργασιών – υπηρεσιών συντήρησης και επισκευής ανελκυστήρων που έχουν εκτελεσθεί κατά την προηγούμενη πενταετία συνοδευόμενο από βεβαιώσεις ορθής εκτέλεσης εργασιών. Οι βεβαιώσεις αυτές θα αναφέρουν το ποσό, το χρόνο, τον τόπο εκτέλεσης των εργασιών και υπηρεσιών συντήρησης και επισκευών και προσδιορίζουν αν πραγματοποιήθηκαν εμπρόθεσμα και σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης.

    – να έχει εμπειρία στην εκτέλεση εγκατάστασης (κατασκευής) (το ελάχιστο) σε πέντε (5) κτίρια δημόσιας χρήσης (δημόσιες υπηρεσίες, ξενοδοχεία, νοσοκομεία – κλινικές, αεροδρόμια, λιμένες, εγκαταστάσεις μεταφορικών μέσων, μεγάλων επιχειρήσεων , μουσείων κ.λ.π.) την τελευταία δεκαετία και συντήρηση (το ελάχιστο) σε δέκα (10) κτίρια δημοσίας χρήσης. Αυτό θα αποδεικνύεται με την υποβολή αναλυτικής κατάστασης των αντίστοιχων συμβάσεων.

    – συμμόρφωση με τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στην Κ.Υ.Α.Φ.Α/9.2/ΟΙΚ.28425/ΦΕΚ 2604/Β/2008,άρθρο 5, παρ.1,2,3 & 4.

    – Δήλωση Μηχανικού (Μηχανολόγου ή Ηλεκτρολόγου) με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από αρμόδια αρχή ή το αρμόδιο επιμελητήριο, ως υπεύθυνου του έργου για την διάρκεια ισχύος της σύμβασης εγγεγραμμένου στην δύναμη τις εταιρείας.

    – Προσωπικό αποδοχής αναγγελίας βλαβών όλο το 24ώρο. Η Υπηρεσία, αν διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει η ανωτέρω υποδομή, ή αν ενώ υπάρχει, παρουσιάζονται κωλύματα ή αδυναμία επικοινωνίας , που οφείλονται σε υπαιτιότητα του αναδόχου, τότε έχει το δικαίωμα, να καταγγείλει μονομερώς τη σύμβαση.

    – Υπεύθυνη Δήλωση του υποψηφίου με την οποία θα δεσμεύεται ότι θα διαθέτει αποκλειστικά για τις ανάγκες του έργου, τεχνικούς με άδεια ηλεκτροτεχνίτη Δ΄ κατηγορίας.

    – Υπεύθυνη Δήλωση του υποψηφίου με την οποία θα δεσμεύεται για ενέργειες από μέρους του για τη νόμιμη λειτουργία των ανελκυστήρων ( πιστοποίηση και ανανέωση άδειας λειτουργίας τους – καταχώρηση στην οικεία περιφερειακή ενότητα – έκδοση άδειας Πολεοδομίας κ.λ.π.).

    Δεν επιτρέπεται η υποβολή εναλλακτικών προσφορών

    ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ-ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΗ

    – Ο Ανάδοχος Συντηρητής ο οποίος στη συνέχεια θα αποκαλείται ‘’Ανάδοχος’’ υποχρεούται με ευθύνη του να επιβλέπει και να διαθέτει προσωπικό πεπειραμένο και εφοδιασμένο με την προβλεπόμενη από τον νόμο (Απόφ.18173 ΦΕΚ 664/Β/9-9-88) άδεια (ηλεκτροτεχνιτών Δ΄) από την Διεύθυνση Ανάπτυξης της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για τις εργασίες συντήρησης των ανελκυστήρων.

    – Ο Ανάδοχος είναι υποχρεωμένος για κάθε ανελκυστήρα να τηρεί βιβλίο συντήρησης εγκεκριμένο από τις αρμόδιες αρχές όπως επιβάλλεται από την ισχύουσα νομοθεσία και να καταχωρεί σε αυτό όλα όσα προβλέπονται από τη σχετική Νομοθεσία. Σε κάθε περίπτωση μη ενημέρωσης του βιβλίου συντήρησης θα επιβάλλεται για κάθε φορά και για κάθε περίπτωση ποινική ρήτρα ανερχόμενη στο ποσόν των 100,00 ΕΥΡΩ.

    – Οι εργασίες συντήρησης των ανελκυστήρων διαχωρίζονται ως ακολούθως:

    α. Σε εργασίες συντήρησης η οποία θα πραγματοποιούνται δύο φορές το μήνα σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 95/16/ΕΚ αλλά και τα πρότυπα του ΕΛΟΤ(ΕΝ 81.1.ΕΝ 81.2 ) και την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία. Η ως άνω εργασία προληπτικής συντήρησης θα πραγματοποιείται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες (καθημερινά 08.00π.μ – 16.00μ.μ) και θα ανακοινώνεται εγκαίρως στα αρμόδια όργανα της Υπηρεσίας.

    – Ο Ανάδοχος θα πρέπει να γνωστοποιεί στον αρμόδιο Επιβλέποντα Μηχανικό οποιαδήποτε φθορά παρατηρήσει κατά την συντήρηση και είναι υπεύθυνος για την αποκατάσταση κάθε βλάβης που προκύπτει από αμέλειά του και για την μη έγκαιρη αναφορά της.

    – Ο Ανάδοχος αναλαμβάνει να διαθέτει όλα τα υλικά λίπανσης και καθαρισμού που απαιτούνται για την πραγματοποίηση των εργασιών συντήρησης.

    – Οι περιοδικοί έλεγχοι για λόγους πρόληψης και συντήρησης για τους ανελκυστήρες θα πρέπει να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

    Α. Λεπτομερής επιθεώρηση και έλεγχος όλων των τεχνικών διατάξεων των ανελκυστήρων (οπτικός και ακουστικός έλεγχος της κατάστασης και λειτουργίας των βαρούλκων και ρωστήρων, όπου είναι δυνατόν, κλείθρων θαλαμίσκου, συρματόσχοινων κτλ), ιδιαίτερα δε των διατάξεων ασφαλείας και εν γένει κάθε εξαρτήματος ανήκοντος στην εγκατάσταση καθενός από τους ανελκυστήρες.
    Β. Λεπτομερής γενική συντήρηση, καθαρισμός χώρων και μηχανημάτων, λίπανση άμεση αποκατάσταση κάθε διαπιστούμενης βλάβης και άρση των διαπιστούμενων φθορών και ελλείψεων, για την ασφαλή και κανονική λειτουργία των ανελκυστήρων.

    Γ. Κάθε 24 μήνες θα πρέπει ο Ανάδοχος να φροντίζει για τον έλεγχο της μη ύπαρξης αστοχιών (φυσαλίδες, ρωγμές) σε άξονες των μηχανών αφού αυτός εδράζεται σε 3 κουζινέτα. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να υποβληθεί διαδικασία ελέγχου καθώς και μετρητικά όργανα και εξοπλισμός που θα πρέπει να διαθέτει ο Ανάδοχος για την εκτέλεση των συγκεκριμένων ελέγχων στους κινητήριους μηχανισμούς των ανελκυστήρων του κτιρίου. Επί ποινή αποκλεισμού θα πρέπει να διαθέτει αποδεδειγμένα στην κατοχή του σχετική διάταξη ελέγχου αστοχίας άξονα και να μπορεί να αποδείξει ότι στις διαδικασίες της εταιρείας του περιλαμβάνονται οι σχετικοί έλεγχοι. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να καταθέσει στοιχεία που να αποδεικνύουν την διενέργεια παρόμοιων ελέγχων από πιστοποιημένους Μηχανικούς σε κτίρια που ήδη συντηρεί.

    Επίσης, κατά την προληπτική συντήρηση πραγματοποιούνται μεταξύ των άλλων και οι παρακάτω εργασίες:

    1. Εξέταση των τοιχωμάτων του φρέατος, της οροφής και του πυθμένα
    2. Επιθεώρηση του ισοζυγισμού των ευθυντήριων ράβδων
    3. Επιθεώρηση του εύκαμπτου καλωδίου και του κουτιού σύνδεσης (κλέμενς)
    4. Επιθεώρηση και καθαρισμός των διακοπτών ασφαλείας και προμανδάλωσης μέσα στο φρεάτιο
    5. Επιθεώρηση της συσκευής αρπάγης και της λειτουργίας του διακόπτη της
    6. Εξέταση της λειτουργίας των διακοπτών τέρματος διαδρομής, κινητού δαπέδου θαλαμίσκου και ψευτοδαπέδου.
    7. Εξέταση των σημείων πρόσδεσης των συρματόσχοινων πάνω στο θαλαμίσκο και στο αντίβαρο.
    8. Εξέταση της κατάστασης των συρματόσχοινων, σε όλο το μήκος για μηχανική καταπόνηση ή άλλη φθορά.
    9. Λίπανση όλων των κινούμενων εξαρτημάτων του ανελκυστήρα.
    10. Εξέταση της καλής λειτουργίας του κουδουνιού κινδύνου.
    11. Εξέταση της κατάστασης των φερμουίτ της πέδης και των πέδιλων των ευθυντήριων ράβδων.
    12. Πλήρωση με λάδι του κιβωτίου ατέρμονος.
    13. Ωμομέτρηση όλων των κυκλωμάτων για εξακρίβωση τυχόν διαρροής.
    14. Εξέταση των επαφών των ηλεκτρονόμων ορόφων, και των ηλεκτρονόμων ανόδου – καθόδου.
    15. Εξέταση της ολίσθησης των συρματόσχοινων πάνω στην τροχαλία τριβής και του ρυθμιστή ταχύτητας.
    16. Εξέταση της λειτουργίας των ηλεκτρονόμων παρουσίας τάσης έναντι γης σε μεταλλικά μέρη (ρελέ διαφυγής)
    17. Εξέταση της καλής κατάστασης των ασφαλειών (για τυχόν βραχυκύκλωση με σύρματα).
    18. Εξέταση του φωτισμού του θαλαμίσκου, του μηχανοστασίου, του τροχαλιοστασίου και του φρέατος καθώς και των ενδεικτικών και των κομβίων κλήσης.
    19. Επιβεβαίωση της ομαλής και ασφαλούς λειτουργίας του ανελκυστήρα.

    Γ. Ετήσια δοκιμή καλής λειτουργίας του συστήματος της ασφαλιστικής πέδης (αρπάγης) των ανελκυστήρων.

    Η χρονική διάρκεια της προβλεπόμενης προληπτικής συντήρησης του κάθε ανελκυστήρα είναι τουλάχιστον μία (1) ώρα.

    β. Σε εργασίες αποκατάστασης βλάβης οι οποίες θα παρέχονται καθημερινά και ανεξαρτήτως αργιών, 365 ημέρες το χρόνο όλο το 24ωρο. Σε περίπτωση εμφάνισης ανωμαλίας ή διακοπής της λειτουργίας των ανελκυστήρων ο Ανάδοχος, αφού ειδοποιηθεί από την Υπηρεσία, υποχρεούται να προσέλθει για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας αυτών εντός 2 ωρών.

    – Ο χρόνος αποκατάστασης μιας βλάβης θα πρέπει να είναι ο ελάχιστος δυνατός και ο Ανάδοχος πρέπει να καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για την επαναλειτουργία του ανελκυστήρα.

    – Ο Ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να λαμβάνει μέτρα προστασίας για το προσωπικό του και γενικά για κάθε τρίτο που θα διέρχεται από τον χώρο εργασίας και παραμένει υπεύθυνος αστικώς και ποινικώς για κάθε τυχόν ατύχημα και ζημιά που θα προκληθεί στο εργαζόμενο προσωπικό ή σε τρίτους. Για το λόγο αυτό ο υπεύθυνος Ανάδοχος αναλαμβάνει την υποχρέωση να ασφαλίσει τους ανελκυστήρες σε ασφαλιστική εταιρεία για ατυχήματα ύψους τουλάχιστον 3.000.000€ ανά περιστατικό, έτσι ώστε η Υπηρεσία να καλύπτεται από κάθε κίνδυνο προερχόμενο από αστική ευθύνη προς τρίτους μη εξαιρουμένων και των υπαλλήλων της Υπηρεσίας.

    ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ

    Ο Ανάδοχος είναι υποχρεωμένος, για τις εργασίες επισκευαστικής συντήρησης, να χρησιμοποιεί αυθεντικά ανταλλακτικά του οίκου κατασκευής των ανελκυστήρων, ώστε να επιτυγχάνεται η βέλτιστη συνεργασία με τα υφιστάμενα και να διατηρείται η αξιοπιστία του εξοπλισμού σε υψηλό επίπεδο. Επιπλέον θα πρέπει η πλειοψηφία των ανταλλακτικών των ανελκυστήρων είτε να βρίσκονται σε στοκ, είτε να προσκομίζονται εντός 48ωρών στο κτίριο προκειμένου να ελαχιστοποιείται ο χρόνος ακινητοποίησης των ανελκυστήρων. Για τη διασφάλιση του ανωτέρω θα πρέπει ο Ανάδοχος να αποδεικνύει την δυνατότητα ανταπόκρισης εντός των παραπάνω χρονικών ορίων.

    ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

    Ο Ανάδοχος, ανεξάρτητα και επιπλέον των συμβατικών του υποχρεώσεων, υποχρεούται σε όλη τη διάρκεια της ισχύος της σύμβασης, να εφαρμόζει και να τηρεί επακριβώς όλες τις διατάξεις των Νόμων, Διαταγμάτων, Υπουργικών Αποφάσεων, Κανονισμών κτλ, ως και τις διατάξεις των αστυνομικών και των άλλων αρμοδίων αρχών, ιδίως δε αυτών που αναφέρονται στη συντήρηση και ασφαλή λειτουργία των ανελκυστήρων, έχοντας αποκλειστικά κάθε ευθύνη για ότι συμβεί, από την τυχόν μη τήρησή τους.

    ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΩΝ

    Η περιοδική επιθεώρηση των ανελκυστήρων από διαπιστευμένο φορέα θα γίνεται με δαπάνη της Υπηρεσίας. Η υποστήριξη του συντηρητή κατά τη διάρκεια του ελέγχου/επανελέγχου των ανελκυστήρων, εμπίπτει στις συμβατικές του υποχρεώσεις. Ο Ανάδοχος υποχρεούται να πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την έκδοση των πιστοποιητικών και την ανανέωση της άδειας των ανελκυστήρων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

    ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ

    Ο Ανάδοχος αναλαμβάνει την υποχρέωση της αποκατάστασης ζημιών που προξενούνται με οποιοδήποτε τρόπο από αυτόν ή από συνεργείο του (εργοδηγούς, τεχνίτες, εργάτες κτλ) στις εγκαταστάσεις των ανελκυστήρων, στα κτίρια και εν γένει σε οποιοδήποτε εξοπλισμό του κτιρίου.
    Τις εν λόγω ζημιές ή βλάβες υποχρεούται ο Ανάδοχος να αποκαθιστά αμέσως, με δικές του δαπάνες, αλλιώς θα εκτελούνται από την Υπηρεσία η οποία θα παρακρατά την αντίστοιχη αξία από το μηνιαίο τίμημα.

    ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

    Ο προσφέρων, πριν από την κατάθεση της προσφοράς του, θα πρέπει προηγουμένως να επισκεφτεί όλους τους ανελκυστήρες, σε ημέρα και ώρα σε συνεννόηση με την Υπηρεσία, προκειμένου να ενημερωθεί και να εκτιμήσει την κατάσταση των ανελκυστήρων. Προς απόδειξη αυτού, ο προσφέρων πρέπει, επί ποινή αποκλεισμού, να προσκομίσει έγγραφη βεβαίωση υπογραμμένη και σφραγισμένη από την Υπηρεσία, που να πιστοποιεί την ενημέρωσή του.

    Επιπροσθέτως θα θέλαμε να επισημάνουμε το κάτωθι:
    Στην σελ.5 των δημοσιευμένων Τεχνικών Προδιαγραφών Προληπτικής Συντήρησης Ανελκυστήρων , Άρθρο Γ, 1. η σωστή διατύπωση είναι : “Ο συντηρητής πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό διασφάλισης ποιότητoς ISO 9001:2008”