Main menu

3 Comments

  1. ΠΡΟΣ:
    ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
    ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ – ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ Ε.Ε.Σ.
    ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ

    ΘΕΜΑ: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ Α’ ΦΑΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ
    ΥΠΕΡΗΧΟΤΟΜΟΓΡΑΦΟΥ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ

    Κατόπιν μελέτης των τεχνικών προδιαγραφών και σεβόμενοι το έργο της Επιτροπής σύνταξης αυτών, σας παραθέτουμε κατωτέρω τις παρατηρήσεις της εταιρείας μας οι οποίες αφορούν στο προς προμήθεια μηχάνημα.

    Με γνώμονα τη βελτίωση και αναβάθμιση των τεχνικών προδιαγραφών που τέθηκαν από την Επιτροπή και λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες ανάγκες ενός σύγχρονου Γενικού Νοσοκομείου, προτείνουμε να τροποποιηθούν οι κάτωθι τεχνικές προδιάγραφες, έτσι ώστε το σύστημα που θα προμηθευτεί το Νοσοκομείο σας να είναι σύγχρονης τεχνολογίας καλύπτοντας όλες τις ανάγκες αλλά και επιτρέποντας την απρόσκοπτη συμμετοχή όλων των εταιρειών εγνωσμένης αξίας:

    1) Προδιαγραφή 5
    «Ειδικό τροχήλατο και τσάντα μεταφοράς, κατά προτίμηση του ίδιου κατασκευαστικού οίκου, ή αποδεδειγμένα απόλυτα συμβατά με τον προσφερόμενο φορητό υπερηχοτομογράφο. Το τροχήλατο να είναι ρυθμιζόμενο καθ’ ύψος και να διαθέτει συνδέσμους για την ταυτόχρονη σύνδεση έως τριών ενεργών ηχοβόλων κεφαλών, εξωτερικά ηχεία και σύστημα φόρτισης της μπαταρίας του υπερηχοτομογράφου.»

    Η συγκεκριμένη προδιαγραφή θέτει εκτός του διαγωνισμού όλα τα σύγχρονα μοντέλα φορητών υπερηχοτομογράφων της Esaote. Ο φορητός υπερηχοτομογράφος διαθέτει ήδη ενσωματωμένα ηχεία και επομένως η προδιαγραφή σχετικά με τα επιπλέον εξωτερικά ηχεία του τροχήλατου, περιορίζει τον ανταγωνισμό χωρίς ταυτόχρονα να εξασφαλίζει την προμήθεια ενός συστήματος υψηλών προδιαγραφών.

    Για τους ανωτέρω λόγους και για την αποφυγή δημιουργίας τυπικών και μόνον λόγων απόρριψής προσφορών Υπερηχοτομογραφικών Συστημάτων, τα οποία καλύπτουν τις τεχνικές και κλινικές απαιτήσεις των προδιαγραφών, προτείνουμε όπως τροποποιηθεί η συγκεκριμένη προδιαγραφή.

    Προτεινόμενη Τροποποίηση προδιαγραφής:

    «Ειδικό τροχήλατο και τσάντα μεταφοράς, κατά προτίμηση του ίδιου κατασκευαστικού οίκου, ή αποδεδειγμένα απόλυτα συμβατά με τον προσφερόμενο φορητό υπερηχοτομογράφο. Το τροχήλατο να είναι ρυθμιζόμενο καθ’ ύψος και να διαθέτει συνδέσμους για την ταυτόχρονη σύνδεση έως τριών ενεργών ηχοβόλων κεφαλών και σύστημα φόρτισης της μπαταρίας του υπερηχοτομογράφου.»

    2) Προδιαγραφή 7
    «Να διαθέτει ενσωματωμένη έγχρωμη αναδιπλούμενη οθόνη τουλάχιστον 10,4’’, LCD, υψηλής ευκρίνειας. Μεγαλύτερη διάσταση οθόνης θα εκτιμηθεί θετικά.»

    Η παραπάνω προδιαγραφή δεν εξασφαλίζει την προμήθεια ενός συστήματος υψηλών προδιαγραφών δεδομένου ότι όλοι οι κατασκευαστικοί οίκοι στα συστήματα υψηλών προδιαγραφών διαθέτουν μεγαλύτερες οθόνες από την ζητούμενη για την καλύτερη απεικόνιση και πιο εύκολο χειρισμό κατά την εξέταση. Ως εκ τούτου προτείνουμε την τροποποίηση της συγκεκριμένης προδιαγραφής.

    Προτεινόμενη Τροποποίηση προδιαγραφής:

    «Να διαθέτει ενσωματωμένη έγχρωμη αναδιπλούμενη οθόνη τουλάχιστον 15’’, LCD, υψηλής ευκρίνειας. Μεγαλύτερη διάσταση οθόνης θα εκτιμηθεί θετικά.»

    3) Προδιαγραφή 8
    «Να διαθέτει σύγχρονο, πλήρως αδιάβροχο πληκτρολόγιο χειρισμού, ανθεκτικό στα απολυμαντικά διαλύματα που χρησιμοποιούνται στο χειρουργείο με κυλιόμενη σφαίρα (track ball) για τη διενέργεια μετρήσεων ακριβείας.»

    Τα συστήματα υπερηχοτομογραφίας της Esaote είναι ανθεκτικά μόνο σε συγκεκριμένα απολυμαντικά διαλύματα εγκεκριμένα από τον κατασκευαστικό Οίκο. Επειδή η ως άνω προδιαγραφή είναι ασαφής όσον αφορά το είδος των απολυμαντικών που χρησιμοποιούνται στα χειρουργεία του Νοσοκομείου, προτείνουμε την τροποποίηση της συγκεκριμένης προδιαγραφής.

    Προτεινόμενη Τροποποίηση προδιαγραφής:

    «Nα διαθέτει σύγχρονο πληκτρολόγιο χειρισμού, κατάλληλο για χρήση σε περιβάλλον χειρουργείου με κυλιόμενη σφαίρα (track ball) για τη διενέργεια μετρήσεων ακριβείας.»

    4) Προδιαγραφή 10
    «Να διαθέτει ψηφιακό διαμορφωτή δέσμης (digital beamformer), τουλάχιστον 30.000 ψηφιακά κανάλια, για την επεξεργασία των ακουστικών δεδομένων και τη δημιουργία εικόνας υψηλής διακριτικής ευκρίνειας. Μεγαλύτερος αριθμός καναλιών επεξεργασίας θα εκτιμηθεί θετικά. Να περιγραφεί αναλυτικά η τεχνολογία.»

    Στα σύγχρονα ψηφιακά συστήματα υπερηχοτομογραφίας, ο αριθμός των καναλιών αποτελεί κρίσιμο τεχνικό χαρακτηριστικό για την ποιότητα εικόνας και την ταχύτητα επεξεργασίας. Θεωρούμαι ότι ο αριθμός των 30.000 καναλιών είναι πολύ μικρός για ένα σύστημα υπερηχοτομογραφίας σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας και προτείνουμε την τροποποίηση της συγκεκριμένης προδιαγραφής.

    Προτεινόμενη Τροποποίηση προδιαγραφής:

    «Να διαθέτει ψηφιακό διαμορφωτή δέσμης (digital beamformer), τουλάχιστον 1.000.000 ψηφιακά κανάλια, για την επεξεργασία των ακουστικών δεδομένων και τη δημιουργία εικόνας υψηλής διακριτικής ευκρίνειας. Μεγαλύτερος αριθμός καναλιών επεξεργασίας θα εκτιμηθεί θετικά. Να περιγραφεί αναλυτικά η τεχνολογία.»

    5) Προδιαγραφή 25
    «Ρυθμό ανανέωσης εικόνας (frame rate) τουλάχιστον 1.000 εικόνες/sec. Υψηλότερος ρυθμός ανανέωσης εικόνας θα εκτιμηθεί θετικά.»

    Ο αριθμός ανανέωσης της εικόνας ανά δευτερόλεπτο (frame rate per second – fps) είναι ένα τεχνικό χαρακτηριστικό που αντικατοπτρίζει την ταχύτητα ψηφιακής επεξεργασίας και αναπαραγωγής της εικόνας ενός μηχανήματος υπερήχων. Όσο μεγαλύτερο αριθμό ανανέωσης εικόνας διαθέτει ένα σύστημα υπερηχοτομογραφίας τόσο πιο εύκολη και γρήγορη γίνεται η κλινική εξέταση με καλύτερη χωρική διακριτική ικανότητα.

    Δεδομένου ότι ζητείται ένα σύστημα σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας, προτείνουμε την τροποποίηση της συγκεκριμένης προδιαγραφής.

    Προτεινόμενη Τροποποίηση προδιαγραφής:

    «Ρυθμό ανανέωσης εικόνας (frame rate) τουλάχιστον 1.400 εικόνες/sec. Υψηλότερος ρυθμός ανανέωσης εικόνας θα εκτιμηθεί θετικά.»

    6) Προδιαγραφή 27
    «Βάθος σάρωσης τουλάχιστον 33cm.»

    Το βάθος σάρωσης θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά λειτουργικά και τεχνικά χαρακτηριστικά ενός υπερηχοτομογράφου . Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός του βάθους σάρωσης τόσο διευκολύνει τον χρήστη στην εξέταση, ιδιαίτερα σε δύσκολους υπερηχογραφιοκά παχύσαρκους ασθενείς καθώς και σε εξετάσεις άνω και κάτω κοιλίας με αποτέλεσμα να έχουμε καλύτερη απεικόνιση και διακριτική ικανότητα. Ως εκ τούτου προτείνουμε την τροποποίηση της συγκεκριμένης προδιαγραφής.

    Προτεινόμενη Τροποποίηση προδιαγραφής:

    «Βάθος σάρωσης τουλάχιστον 40cm.»

    7) Προδιαγραφή 36
    «Μονάδα σκληρού δίσκου SSD τουλάχιστον 800GB. Να υπάρχει δυνατότητα επεξεργασίας των εικόνων μετά την λήψη (post-processing).»

    Η συγκεκριμένη προδιαγραφή θέτει εκτός του διαγωνισμού όλα τα σύγχρονα μοντέλα φορητών υπερηχοτομογράφων της Esaote. Ένας σκληρός δίσκος χωρητικότητας 400GB είναι επαρκής για την αποθήκευση περισσότερων από 2.000.000 εικόνων. Η συγκεκριμένη προδιαγραφή περιορίζει τον ανταγωνισμό και ως εκ τούτου προτείνουμε την τροποποίηση της.

    Προτεινόμενη Τροποποίηση προδιαγραφής:

    «Μονάδα σκληρού δίσκου 400GB, κατά προτίμηση SSD. Να υπάρχει δυνατότητα επεξεργασίας των εικόνων μετά την λήψη (post-processing).»

    8) Δεδομένου ότι ζητείται ένα σύστημα της πλέον σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας, προτείνουμε την εισαγωγή της παρακάτω τεχνικής προδιαγραφής:

    «Το σύστημα να στηρίζεται σε λειτουργικό σύστημα Windows 10.»

    Οι ως άνω προτάσεις της εταιρείας μας έχουν ως μοναδικό σκοπό την απρόσκοπτη συμμετοχή της εταιρείας μας στο διαγωνισμό, την ανάπτυξη ευρύτερου ανταγωνισμού στη διαγωνιστική διαδικασία και φυσικά την προμήθεια από το Νοσοκομείο σας ενός συστήματος Υπερήχων τελευταίας τεχνολογίας, υψηλής ποιότητας και υψηλού επιπέδου τεχνικών χαρακτηριστικών.

    Ευελπιστώντας ότι οι παρατηρήσεις μας θα τύχουν θετικής αντιμετώπισης.
    Είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση.

    Μετά τιμής ΑΠ. Γ. ΠΑΠΟΥΔΗΣ & ΥΙΟΣ Α.Ε.

  2. ΠΡΟΣ: Γ.Ν. Α Θ Η Ν Ω Ν ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ- ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ ΕΕΣ
    FAX : 213 2068259
    e- mail: prom@0310.syzefxis.gov.gr

    Αθήνα, 28/1/2020
    Αρ. πρωτ. SA-35/20

    ΘΕΜΑ: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ Α ΦΑΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ
    ΥΠΕΡΗΧΟΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΟΣ (ΥΠΕΡΗΧΟΤΟΜΟΓΡΤΑΦΟΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ)

    Αξιότιμοι Κύριοι,
    Ανταποκρινόμενοι στο αίτημα σας για διαβούλευση επί των τεχνικών προδιαγραφών, ευχαρίστως σας παραθέτουμε τις παρατηρήσεις μας.
    Έπειτα από προσεκτική μελέτη των τεχνικών προδιαγραφών, αναφορικά με την ως άνω ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ και σεβόμενοι πάντα το έργο της Επιτροπής σύνταξης Τεχνικών Προδιαγραφών, επιθυμούμε να προτείνουμε την τροποποίηση ορισμένων από αυτών, προκειμένου η εταιρεία μας να έχει την δυνατότητα συμμετοχής στο διαγωνισμό, αποσκοπώντας πάντα στην διεύρυνση της συμμετοχής σε αυτόν προς όφελος του Δημοσίου συμφέροντος, δεδομένου ότι σκοπός του κάθε διαγωνισμού είναι να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και να μεγιστοποιείται ο λόγος Ποιότητας προς Τιμής.
    Η εταιρεία μας διαθέτει μεγάλη γκάμα σύγχρονων και ποιοτικά αξιόλογων συστημάτων υπερηχογραφίας και προτίθεται να συμμετέχει στον διαγωνισμό σας, ωστόσο με τις δεδομένες τεχνικές προδιαγραφές, εμποδίζεται η συμμετοχή μας σε αυτόν και λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι οι τεχνικές προδιαγραφές πρέπει να διασφαλίζουν την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή στο διαγωνισμό, ώστε μέσω της ανάπτυξης ανταγωνισμού να επιτυγχάνονται οι πλέον συμφέροντες όροι προμήθειας για την αναθέτουσα αρχή, προτείνουμε την τροποποίηση ορισμένων προδιαγραφών ως ακολούθως:
    “ TEXNIKEΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΓΧΡΩΜΟΣ ΦΟΡΗΤΟΣ ΥΠΕΡΗΧΟΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ”

    Τεχνική Προδιαγραφή – Α ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
    Ζητείται:
    ΄΄ 9. Να διαθέτει μικρό χρόνο εκκίνησης (boot up time), μικρότερο ή ίσο των 20 sec για άμεση έναρξη λειτουργίας σε περίπτωση ανάγκης.
    Η παραπάνω προδιαγραφή περιορίζει υπέρμετρα τον ανταγωνισμό. Οι περισσότεροι κατασκευαστικοί οίκοι χρησιμοποιούν χρόνο εκκίνησης σε φορητά συστήματα υπερήχων περίπου 1 λεπτό (60sec). Η διαφορά του χρόνου εκκίνησης που διαθέτουν τα συστήματα της εταιρείας μας, σε σύγκριση με τον χρόνο εκκίνησης που ζητείται από την ανωτέρω τεχνική προδιαγραφή, είναι αμελητέα και δεν επηρεάζει συνολικά την εργονομία του μηχανήματος.
    Προτείνεται η επαναδιατύπωση της προδιαγραφής ως εξής :
    Επαναδιατύπωση:
    ΄΄ 9. Να διαθέτει μικρό χρόνο εκκίνησης (boot up time), μικρότερο ή ίσο των 55 sec για άμεση έναρξη λειτουργίας σε περίπτωση ανάγκης. Λιγότερος χρόνος θα εκτιμηθεί θετικά.

    Τεχνική Προδιαγραφή: Α ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
    Ζητείται:
    ΄΄ Μονάδα σκληρού δίσκου SSD τουλάχιστον 800GB. Να υπάρχει δυνατότητα επεξεργασίας των εικόνων μετά την λήψη (post-processing).΄΄
    Το ζητούμενο τεχνικό χαρακτηριστικό SSD που ζητείται από την παραπάνω προδιαγραφή περιορίζει τον ανταγωνισμό και δεν επιτρέπει στην εταιρεία μας να συμμετάσχει στον διαγωνισμό. H χρήση SSD δεν θεωρείται σημαντικό χαρακτηριστικό για συστήματα φορητών υπερήχων σε αναισθησιολογικό τμήμα. Και αυτό γιατί η χρήση SSD δίσκου δεν επηρεάζει καθόλου την διαγνωστική ικανότητα του μηχανήματος όπως ο ψηφιακός διαμορφωτής δέσμης και τα κανάλια επεξεργασίας της εικόνας. Επιπρόσθετα τα περισσότερα τμήματα αναισθησιολογίας δεν κρατούν αρχεία εικόνων, βίντεο όπως τα ακτινολογικά τμήματα, όπου κάθε υπερηχοτομογράφος συνδέεται με τα PACS του Νοσοσοκομείου και ο ζητούμενος αριθμός ακόμη και σε μεγαλη ροή εργασίας δεν θα αξιοποιηθεί σχεδόν ούτε στο 1/3 από αυτό που ζητείται από την άνω τεχνική προδιαγραφή.
    Συνεπώς προς όφελος του Δημοσίου και για τη διεύρυνση της συμμετοχής διάφορων εταιριών και της εταιρείας μας, προτείνουμε την επαναδιατύπωση της προδιαγραφής ως εξής:
    Επαναδιατύπωση:
    ΄΄ Ενσωματωμένη Μονάδα σκληρού δίσκου τουλάχιστον 800GB. Να υπάρχει δυνατότητα επεξεργασίας των εικόνων μετά την λήψη (post-processing). Να δέχεται SSD, εφόσον διατίθενται.΄΄

    Τεχνική Προδιαγραφή: Α ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
    Ζητείται:
    ΄΄ Να διαθέτει σύγχρονο, πλήρως αδιάβροχο πληκτρολόγιο χειρισμού, ανθεκτικό στα απολυμαντικά διαλύματα που χρησιμοποιούνται στο χειρουργέιο με κυλιόμενη σφαίρα (trackball) για τη διενέργεια μετρήσεων ακριβείας.’’
    Το ζητούμενο τεχνικό χαρακτηριστικό που ζητείται από την παραπάνω προδιαγραφή περιορίζει τον ανταγωνισμό και δεν επιτρέπει στην εταιρεία μας να συμμετάσχει στον διαγωνισμό με τις προδιαγραφές που ζητούνται, παρόλο που διαθέτει την τεχνολογία σε άλλο σύστημα άλλων προδιαγραφών. Οι περισσότεροι κατασκευαστικοί οίκοι δεν διαθέτουν αδιάβροχα πληκτρολόγια ανθεκτικά στα απολυμαντικά διαλύματα.
    Συνεπώς προς όφελος του Δημοσίου και για τη διεύρυνση της συμμετοχής διάφορων εταιριών και της εταιρείας μας, προτείνουμε την επαναδιατύπωση της προδιαγραφής ως εξής:
    Επαναδιατύπωση:
    ΄΄ Να διαθέτει σύγχρονο, πλήρως αδιάβροχο πληκτρολόγιο χειρισμού, ανθεκτικό στα απολυμαντικά διαλύματα που χρησιμοποιούνται στο χειρουργείο (εφόσον διατίθεται) με κυλιόμενη σφαίρα (trackball) για τη διενέργεια μετρήσεων ακριβείας.’’

    Τεχνική Προδιαγραφή Α ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
    Ζητείται:
    ‘’Βάθος σάρωσης τουλάχιστον 33 cm’’
    Για καλύτερη διακριτική ικανότητα και ευκρίνεια της εικόνας, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, λαμβάνοντας υπόψη το συγκεκριμένο προϋπολογισμό, τη διεύρυνση της συμμετοχής διάφορων εταιριών καθώς και της εταιρείας μας, προτείνουμε την περαιτέρω βελτίωση των προδιαγραφών προς ενίσχυση των τεχνικών και λειτουργικών χαρακτηριστικών του προσφερόμενου συστήματος και επαναδιατύπωση ως εξής:

    Επαναδιατύπωση:
    ‘’Βάθος σάρωσης τουλάχιστον 36 cm’’

    ΖΗΤΟΥΜΕ

    Να γίνουν δεκτές οι προτεινόμενες τροποποιήσεις ως προς όλους τους λόγους που εκθέτουμε και να ληφθούν υπόψη δεδομένου ότι οι ανωτέρω επισημάνσεις, θα οδηγήσουν στο να αποφευχθεί ο περιορισμός άνευ νόμιμου ερείσματος της ανάπτυξης ανταγωνισμού και θα δοθεί η δυνατότητα στον φορέα σας να επιλέξει μεταξύ περισσοτέρων αξιόπιστων μηχανημάτων υψηλών δυνατοτήτων και προδιαγραφών και δη προς όφελος του τελικού χρήστη αυτών.

    Με εκτίμηση,

    Γεώργιος Τσατσαρός
    Biomedical Engineer
    Senior Product Manager
    Imaging – Ultrasound

  3. ΠΡΟΣ

    Γ.Ν. Α Θ Η Ν Ω Ν
    ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ- ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ ΕΕΣ

    ΑΦΟΡΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΕ ΑΡ.ΠΡΩΤ.878/14.01.2020
    ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ Α ΦΑΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΥΠΕΡΗΧΟΤΟΜΟΓΡΑΦΟΥ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ (Π/Υ: 31.000,00 € ΜΕ ΦΠΑ)
    ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : 27/01/2020
    Αξιότιμοι Κύριοι,
    Αναφορικά με την ως άνω δημόσια διαβούλευση, σας παραθέτουμε τις παρατηρήσεις – σχόλια της εταιρείας μας που μοναδικό σκοπό έχουν την δυνατότητα συμμετοχής μας στο διαγωνισμό με ένα σύγχρονο μηχάνημα υπερηχοτομογραφίας ικανό να καλύψει πλήρως τις αυξημένες ανάγκες του τμήματος για το οποίο προορίζεται.
    Αναλυτικά
    Τεχνική προδιαγραφή
    Α.ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
    Το ζητούμενο είδος……..Βεβαιώσεις των κατασκευαστικών οίκων ή των αντιπροσώπων εταιρειών δεν θα είναι αποδεκτές.
    Αναφορικά με την ως άνω προδιαγραφή επιθυμούμε να τονίσουμε ότι ο όρος «Βεβαιώσεις των κατασκευαστικών οίκων ή των αντιπροσώπων εταιρειών δεν θα είναι αποδεκτές» θα πρέπει απαραίτητα να αφαιρεθεί διότι σε όλους τους δημόσιους διαγωνισμούς ορίζεται «ότι δεν αναγράφεται σε επίσημα τεχνικά φυλλάδια του οίκου θα αποδεικνύονται από επίσημες βεβαιώσεις». Αυτό συμβαίνει διότι το εκάστοτε νοσοκομείο διαμορφώνει τις τεχνικές προδιαγραφές των διαγωνισμών ανάλογα με τις ανάγκες του και τις ιδιαιτερότητες του κάθε τμήματος για το οποίο προορίζεται το ζητούμενο κάθε φορά είδος. Από την άλλη μεριά ο κάθε κατασκευαστής οίκος δεν είναι δυνατόν να προβλέψει και να περιλάβει στα τεχνικά του έγγραφα όλες τις τυχόν απαιτήσεις των Αρχών. Για το λόγο αυτό σε όλους τους δημόσιους διαγωνισμούς γίνονται αποδεκτές επίσημες βεβαιώσεις των εκπροσώπων των κατασκευαστών οι οποίοι δηλώνουν υπεύθυνα και με ακρίβεια όλες τις δυνατότητες του μηχανήματος που ενδεχομένως δεν αναγράφονται ή δεν απαιτείται να αναγράφονται στα φυλλάδια του.
    Συνεπώς για την αποφυγή αδικαιολόγητων κωλυμάτων κατά την διενέργεια του διαγωνισμού, θεωρούμε απαραίτητη την απαλοιφή του όρου αυτού.

    Τεχνική προδιαγραφή
    8. Nα διαθέτει σύγχρονο, πλήρως αδιάβροχο πληκτρολόγιο χειρισμού, ανθεκτικό στα απολυμαντικά διαλύματα που χρησιμοποιούνται στο χειρουργείο ……
    Αναφορικά με την ως άνω τεχνική προδιαγραφή θέλουμε να τονίσουμε ότι καθώς το ζητούμενο είδος πρόκειται για ιατροτεχνολογικό προϊόν η απαίτηση για πλήρες αδιάβροχο πληκτρολόγιο χειρισμού, δεν είναι απολύτως σωστή, καθώς τα μηχανήματα υπερηχογραφίας όλων των κατασκευαστικών οίκων δέχονται αποκλειστικά εγκεκριμένα από τον κατασκευαστή τους προϊόντα καθαρισμού και απολύμανσης. Για το λόγο αυτό θα πρέπει απαραίτητα η ως άνω προδιαγραφή να τροποποιηθεί ως ακολούθως:
    8. Nα διαθέτει σύγχρονο, πληκτρολόγιο χειρισμού, κατάλληλο για χρήση σε περιβάλλον χειρουργείου ……
    Τεχνική προδιαγραφή
    9. Να διαθέτει μικρό χρόνο εκκίνησης (boot up time) μικρότερο ή ίσο των 20 sec..
    To σύστημα που προτίθεται η εταιρεία μας να προσφέρει στο διαγωνισμό, διαθέτει εξαιρετικά γρήγορο χρόνο εκκίνησης για χρήση σε επείγοντα περιστατικά, ελαφρώς μεγαλύτερο από το ζητούμενο της προδιαγραφής. Για την δυνατότητα λοιπόν συμμετοχής της εταιρείας μας στο διαγωνισμό ζητούμε την πολύ μικρή τροποποίηση της προδιαγραφής ως εξής:
    9. Να διαθέτει μικρό χρόνο εκκίνησης (boot up time) μικρότερο ή ίσο των 25 sec..
    Τεχνική προδιαγραφή
    36.Μονάδα σκληρού δίσκου SSD τουλάχιστον 800 GB…….
    Αναφορικά με την ως άνω προδιαγραφή θέλουμε να επισημάνουμε ότι το μέγεθος χωρητικότητας του σκληρού δίσκου που ζητείται είναι ιδιαιτέρως μεγάλο και δεν συναντάται σε φορητά συστήματα υπερηχογραφίας, αποκλείοντας έτσι την συμμετοχή στο διαγωνισμό πολλών κατασκευαστικών οίκων. Εξάλλου θα πρέπει για την ταχύτερη εκτέλεση των εξετάσεων, του μηχάνημα να αποσυμφορείται, μεταφέροντας των όγκο δεδομένων για αποθήκευση σε εξωτερικούς σκληρούς δίσκους οι οποίοι διαθέτουν μεγάλη χωρητικότητα της τάξεως του 1ΤΒ ή και ακόμη μεγαλύτερων. Για το λόγο αυτό προτείνουμε την τροποποίηση της προδιαγραφής ως ακολούθως:

    36.Μονάδα σκληρού δίσκου SSD. Να αναφερθεί η χωρητικότητα. Να προσφερθεί εξωτερικός σκληρός δίσκος για αποσυμφόρηση του μηχανήματος…….
    Τεχνική προδιαγραφή
    45.Kατά την παράδοση θα παραδοθούν τα εγχειρίδια χρήσης (Operation Manuals) και συντήρησης του συστήματος (Service Manuals) στα Ελληνικά….
    Στο σημείο αυτό θέλουμε να τονίσουμε ότι τα Service Manuals των μηχανημάτων διατίθενται μόνο στην Αγγλική γλώσσα και συνεπώς ή ως άνω προδιαγραφή πρέπει να τροποποιηθεί ως ακολούθως:
    45.Kατά την παράδοση θα παραδοθούν τα εγχειρίδια χρήσης (Operation Manuals) στα Ελληνικά και συντήρησης του συστήματος (Service Manuals) στα Ελληνικά ή Aγγλικά….

    Τεχνικές προδιαγραφές
    10. Να διαθέτει ψηφιακό διαμορφωτή δέσμης (digital beamformer), τουλάχιστον 30.000 ψηφιακά κανάλια……..
    24.Δυναμικό εύρος (dynamic range) τουλάχιστον 200 db……
    25.Ρυθμό ανανέωσης εικόνας (frame rate) τουλάχιστον 1000 εικόνες /sec……….
    Τέλος, αναφορικά με τις ως άνω τεχνικές προδιαγραφές επιθυμούμε να τονίσουμε ότι το απεικονιστικό – ποιοτικό επίπεδο των σύγχρονων συστημάτων Υπερηχοτομογραφίας καθορίζεται από ορισμένες πολύ βασικές παραμέτρους, όπως είναι o αριθμός καναλιών του ψηφιακού διαμορφωτή δέσμης, το δυναμικό εύρος και ο ρυθμός ανανέωσης εικόνας, στοιχεία τα οποία αξιολογούνται και βαθμολογούνται προκειμένου να επιτευχθεί η πλέον συμφέρουσα για την αναθέτουσα αρχή προσφορά. Όλα τα σύγχρονα συστήματα υπερηχογραφίας υψηλής τεχνολογίας διαθέτουν πλέον ιδιαίτερα υψηλές αριθμητικές τιμές καναλιών επεξεργασίας, δυναμικού εύρους και ταχύτατο ρυθμό ανανέωσης της εικόνας τα οποία εξασφαλίζουν υψηλής διαγνωστικής ποιότητας και ακρίβειας εξετάσεις παρέχοντας άριστη διακριτική ικανότητα και ευκρίνεια.
    Θεωρούμε λοιπόν ότι οι ως άνω τεχνικές προδιαγραφές πρέπει οπωσδήποτε να τροποποιηθούν, ως κατωτέρω αναφέρουμε καθώς και για την διασφάλιση προμήθειας ενός σύγχρονου συστήματος υψηλής και προηγμένης τεχνολογίας:
    10. Να διαθέτει ψηφιακό διαμορφωτή δέσμης (digital beamformer), τουλάχιστον 120.000 ψηφιακά κανάλια……..
    24.Δυναμικό εύρος (dynamic range) τουλάχιστον 250 db……
    25.Ρυθμό ανανέωσης εικόνας (frame rate) τουλάχιστον 1500 εικόνες /sec……….
    Eυχαριστούμε εκ των προτέρων για την προσεκτική μελέτη των παρατηρήσεων μας.
    Είμαστε στην διάθεσή σας για την παροχή οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορίας ή διευκρίνησης.
    Με εκτίμηση

    Αναστάσιος Ελευθεράκης
    Διευθυντής Πωλήσεων Υπερηχοτομογράφων GE HEALTHCARE AE