Ο Επόπτης Δημόσιας Υγείας ασκεί τον υγειονομικό έλεγχο, με σκοπό την προστασία και προαγωγή της Δημόσιας Υγείας στους χώρους του Νοσοκομείου.

Αναλυτικότερα, ασκεί:

  1. Υγειονομικό έλεγχο των τροφίμων σε όλα τα στάδια της παραλαβής, μεταφοράς, αποθήκευσης, συντήρησης, παρασκευής και διάθεσης στους ασθενείς και εργαζόμενους.
  2. Δειγματοληψίες τροφίμων, ποτών και νερού για μικροβιολογικό και χημικό έλεγχο.
  3. Υγειονομικό έλεγχο συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης.
  4. Έλεγχο στη διαχείριση των Αποβλήτων της Υγειονομικής Μονάδας και εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης αποβλήτων (χαρτί, χάρτινες συσκευασίες, πλαστικό, μπαταρίες κ.λπ.).
  5. Υγειονομικό έλεγχο σε όλους τους χώρους του Νοσοκομείου.
  6. Αγωγή υγείας και εκπαίδευση του προσωπικού, εκπαιδευτική διαδικασία με σκοπό την ενημέρωση και αλλαγής του τρόπου συμπεριφοράς του προσωπικού.
  7. Μέλος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων.
  8. Η οργάνωση, συντονισμός και εποπτεία προγραμμάτων εντομοκτονίας, μυοκτονίας και απολυμάνσεων.
  9. Ο εντοπισμός, επισήμανση των υγειονομικών προβλημάτων του Νοσοκομείου και προτάσεις για την επίλυσή τους.
  10. Έλεγχος τήρησης των αναγκαίων προληπτικών εξετάσεων των χειριστών τροφίμων και λοιπού προσωπικού υγειονομικού ενδιαφέροντος.
  11. Η εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας εργαζομένων.
  12. Η συμμετοχή σε επιτροπές ή άλλα συλλογικά όργανα του Νοσοκομείου, για την εισήγηση προτάσεων, σε θέματα που αφορούν τη Δημόσια υγεία και την προστασία του Νοσοκομειακού περιβάλλοντος.
  13. Έλεγχος κυλικείων και του προσωπικού τους –πιστοποιητικά υγείας κ.λ.π.